Ο εθισμός στα κινητά τύπου smartphones ανήκει στις παθήσεις των εποχών κι έχει πλέον και επισήμως το δικό του όνομα. Το συναίσθημα είναι γνωστό στους περισσότερους. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αφήσει το κινητό μας τηλέφωνο στο σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο ή απλά για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αισθανόμαστε σαν να έχουμε χάσει τη σύνδεσή μας με τον κόσμο.
Η Nomophobia, ο επιστημονικός όρος που προσδιορίζει αυτό το άγχος και περιγράφει το συναίσθημα του πανικού ή του στρες που νιώθει κάποιος όταν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό του επηρεάζει εξίσου εφήβους και ενήλικες.
Ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ προειδοποιούν ότι η nomophobia δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες. Με πρόσφατη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία και στιγμές υποφέρουν περισσότερο.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται τα smartphones ως προέκταση του εαυτού τους και συχνά παθαίνουν εξάρτηση από αυτά», αναφέρει ο καθηγητής Kim Ki Joon και προσθέτει: «Είναι λοιπόν, επόμενο να βιώνουν συναισθήματα άγχους και δυσαρέσκειας όταν τα αποχωρίζονται».
Παράλληλα, μια άλλη μελέτη αμερικανών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απουσία των smartphone μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των παλμών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.
Μπορεί, λοιπόν, η απουσία του τηλεφώνου να δημιουργήσει «άγχος αποχωρισμού»; Ο καθηγητής Mark Griffiths, εξειδικευμένος ψυχολόγος και διευθυντής της Διεθνούς Ερευνητικής Μονάδας Gaming στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, εξηγεί ότι το περιεχόμενο του τηλεφώνου είναι το πρόβλημα και όχι η ίδια η συσκευή. Η απουσία κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτή που δημιουργεί τον φόβο της απώλειας (Fomo: fear of missing out).
«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να μιλήσουν με άλλους – πρόκειται για μια συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο που μας επιτρέπει να ασχολούμαστε με πολλές πτυχές της ζωής μας», προσθέτει ο καθηγητής Μ. Griffiths. Και καταλήγει: «Για να πάρετε το κινητό από έναν έφηβο θα πρέπει να του το αφαιρέσετε χειρουργικά, καθώς ολόκληρη η ζωή τους είναι βαθιά ριζωμένη σε αυτή τη συσκευή».
Πηγή: typoskritis.gr