Η θεωρία ότι η νόσος του Πάρκινσον δεν ξεκινάει στον εγκέφαλο αλλά στο έντερο, ενισχύεται από μια νέα έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neuron».

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τεντ Ντόσον, διαπίστωσαν ότι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει σε πειραματόζωα από τη δημιουργία στο έντερο τους της τοξικής πρωτεΐνης  άλφα-συνουκλεΐνη.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νόσο, σχηματίζεται στο έντερο και ταξιδεύει έως τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστικού νεύρου.

«Έχουμε πλέον τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινήσει στο έντερο και να ανέβει στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου», δήλωσε ο δρ Ντόσον.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιθανώς ανοίγουν νέοι δρόμοι για να ανακόπτεται η νόσος σε διάφορα στάδια, ακόμη και προτού εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η νόσος του Πάρκινσον καταστρέφει προοδευτικά τον εγκεφαλικό ιστό, ιδίως τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση κινητικών και άλλων προβλημάτων.

Χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο διαχείριση και επιβράδυνση των συμπτωμάτων, είναι η ύπαρξη συσσωματώσεων της άλφα-συνουκλεΐνης σε ανώμαλη μορφή. Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν συνεχώς, οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και μερικά χρόνια (τουλάχιστον από το 2003) την αιτία της νόσου και στο έντερο.

Η νέα μελέτη παρέχει νέες ενδείξεις περί αυτού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν οτι χρειάστηκε περίπου ένα μήνας για να εξαπλωθεί η τοξική πρωτεΐνη από το έντερο μέχρι τη βάση του εγκεφάλου, μετά από άλλους δύο μήνες είχε εξαπλωθεί σε πολλές εγκεφαλικές περιοχές (μεταξύ των οποίων η αμυγδαλή) και σε επτά μήνες είχε πλέον διεισδύσει σε ζωτικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος.

Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επίσης η σημαντική απώλεια νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης και στην πορεία τα τρωκτικά εμφάνισαν τα τυπικά σημάδια του Πάρκινσον, κινητικά και μη (κατάθλιψη, απώλεια αίσθησης όσφρησης, προβλήματα μνήμης και μάθησης κ.α.).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιθανώς τα ευρήματά τους έχουν ισχύ και για τους ανθρώπους – κάτι που όμως μένει να επιβεβαιωθεί. Γενικότερα, αρκετά ερωτήματα ζητούν απάντηση, όπως γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν συσσωματώσεις της τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο τους, παρόλα αυτά δεν εμφανίζουν Πάρκινσον, αλλά και γιατί πυροδοτείται σε πρώτη φάση το ανώμαλο «δίπλωμα» της εν λόγω πρωτεΐνης.

 

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)