Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή στο πάγκρεας, ένα πολύ σημαντικό όργανο για την υγεία μας.

Όταν είναι υγιές, δεν μας απασχολεί. Ο ρόλος του όμως στην υγεία μας είναι πολύ σημαντικός. Τα ένζυμα που παράγει είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη των λευκωμάτων, του λίπους και του αμύλου από τη διατροφή μας. Εκκρίνει επίσης ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα.

 Τι είναι η παγκρεατίτιδα και σε τι οφείλεται
H παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να διακριθεί σε οξεία και χρόνια. Ο βασικός τρόπος που προκαλείται είναι όταν τα ένζυμα της πέψης που εκκρίνονται στο πάγκρεας ενεργοποιούνται μέσα το όργανο αυτό αντί για το έντερο.

Η οξεία παγκρεατίτιδα
Τα αίτια μπορεί να είναι διάφορα, αλλά συνήθως σχετίζεται με την μεγάλη οινοπνεύματος και τη χολολιθίαση. Άλλα πιθανά αίτια είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως παρωτίτιδα και ηπατίτιδα, φάρμακα και μεταβολικά και αγγειακά αίτια. Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι ο πόνος που μπορεί να είναι ήπιος ή συνεχής και πολύ δυνατός. Ο πόνος εντοπίζεται ψηλά στην κοιλιά, στο στήθος και γύρω από τον αφαλό ενώ μπορεί να επεκτείνεται στη μέση και στο κάτω τμήμα της κοιλιάς. O πόνος από την οξεία παγκρεατίτιδα επιδεινώνεται όταν ξαπλώνεις ανάσκελα.  Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία κοιλίας που επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Θεραπεία για την οξεία παγκρεατίτιδα
Στις περισσότερες περιπτώσεις η φλεγμονή υποχωρεί από μόνη της μέσα σε 3 με 7 ημέρες. Ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει παυσίπονα. Εάν έχει χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο θα λάβεις ενδοφλέβια υγρά και μπορεί να γίνει διακοπή της σίτησης και να λαμβάνεις θρεπτικά συστατικά και θερμίδες από ορό.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα
Όταν η κατάσταση αποκτήσει χρόνιο χαρακτήρα, η θεραπεία περιλαμβάνει:

Eλάττωση του σωματικού βάρους

Σωματική άσκηση

Περιορισμό του λίπους από την τροφή

Διακοπή οινοπνευματωδών ποτών και φαρμάκων που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος, οιστρογόνα, βιταμίνη A, θειαζίδες κ.α.

Kατάλληλη αγωγή για το σακχαρώδη διαβήτη.

shape.gr

 
(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)