Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Παραμένει όμως ισχυρό αποτρέποντας τη βαριά νόσηση.
 
H αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στοιχεία που συλλέχθηκαν τον τελευταίο μήνα δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει 64% προστασία από μόλυνση από την παραλλαγή για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για προστασία 94%.

Ωστόσο, τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν αρχικά στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 93% από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών στις 1 Ιουνίου. Έκτοτε, τα κρούσματα έχουν κινηθεί υψηλότερα, με πολλούς ειδικούς να κατηγορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Σήμερα Δευτέρα, η χώρα έχει 2.600 ενεργά κρούσματα, τα διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το ισραηλινό υπουρείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο τα 35 από αυτά νοσούν βαριά.

Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού των Pfizer και BioNTech όσον αφορά την πρόληψη μολύνσεων, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, επικαλούμενο νέα έκθεση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό έπεσε στο 64%.

Παρόμοια μείωση καταγράφηκε στην προστασία έναντι των συμπτωμάτων του κορονοϊού, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, η προστασία έναντι της νοσηλείας και των σοβαρών ασθενειών παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας ήταν 98,2%, σε σύγκριση με το 93% από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.

Παρόμοια μείωση του ποσοστού καταγράφηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.

Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πολύ πιο αργά.

Μέχρι τη Δευτέρα, η χώρα είχε σχεδόν 2.600 ενεργά κρούσματα, υπερδιπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και το υπουργείο είπε ότι μόνο 35 θεωρήθηκαν σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς. Αξιωματούχοι εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να συστήσουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)