Τι κάνει άραγε το βιολογικό ρολόι της γυναίκας να χτυπά σαν τρελό όταν τα χρόνια αρχίζουν να περνούν;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science», μας λέει πως η γυναικεία γονιμότητα φθίνει εξαιτίας χρωμοσωματικών λαθών στα ωάρια, μια φυσιολογική ωστόσο διαδικασία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που κουβαλούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μας λέει η μελέτη, τα οποία παραμένουν ωστόσο ανώριμα μέχρι να έρθει η έμμηνος ρύση.

«Καθώς τα ωάρια είναι αδρανή, ένα είδος μοριακής κόλλας είναι αυτό που κάνει τα χρωμοσώματα να κολλούν μεταξύ τους. Αργότερα, όταν τα ωάρια ωριμάζουν, τα χρωμοσώματα διαχωρίζονται. Όσο μεγαλύτερη ηλικιακά γίνεται η γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να σπάσει πρόωρα αυτή η κόλλα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Eva Hoffmann του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Σε εξέταση 3.000 ωαρίων από κορίτσια 9 ετών ως και γυναίκες 43 χρονών, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτές οι χρωμοσωματικές αλλοιώσεις ενυπάρχουν σε όλες, αποτέλεσμα «γονιδιακής ανισορροπίας».

Αυτά τα λάθη του DNA αυξάνουν την πιθανότητα να απελευθερώνονται τα ωάρια χωρίς γονιμοποίηση. Λειτουργώντας ίσως ως «μοριακό ρολόι» ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο τα υγιέστερα αυγά θα γονιμοποιηθούν.

Οι ερευνητές βρήκαν πως όσο οι έφηβες γυναίκες περνούν στην πρώτη ενηλικίωσή τους, τα ωάρια γίνονται πιο υγιή, καθώς εξαφανίζονται σχεδόν αυτά τα χρωμοσωματικά λάθη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την ώρα γιατί η γονιμότητα ακολουθεί έναν τέτοιο κύκλο, υποπτεύονται πάντως πως μπορεί να αληθεύει η «υπόθεση της γιαγιάς», ότι η μεγαλύτερη ηλικιακά γυναίκα χάνει την ικανότητα της αναπαραγωγής ώστε να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στις νεότερες γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας ή του ευρύτερου κύκλου της…

 

localStorage.clear();

 

newsbeast.gr

(Επισκέφθηκε 42 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)