Η βλέννα και ο βήχας είναι τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και των αναπνευστικών ασθενειών. Η πολλή βλέννα δυσκολεύει την αναπνοή και μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς πνιγμένοι, ιδίως τη νύχτα.
Ωστόσο, το να απαλλαγούμε από αυτές δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν και υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παρατηρήσουμε βελτίωση. Από την Ισπανική Εταιρεία Αποκατάστασης και Φυσικής Ιατρικής (Sermef), η Ester Marco, ειδικός στην αναπνευστική αποκατάσταση, προσφέρει μια σειρά από συμβουλές και συστάσεις που αποσκοπούν στην αποβολή της βλέννας και τη βελτίωση της δυσφορίας.
Γιατί εμφανίζονται μύξες;
Παρόλο που το ίδιο το κρυολόγημα δεν είναι η άμεση αιτία αυτών των λοιμώξεων, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση των ιών. Μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι η χαμηλή υγρασία, η παραμονή σε κλειστά περιβάλλοντα και μια πιθανή προσωρινή μείωση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σύνηθες η ρινική συμφόρηση και η συσσώρευση βλέννας να γίνονται ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα για πολλούς ενήλικες.
Σε πολλές περιπτώσεις, η περίσσεια βλέννας παράγεται ως απάντηση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, ο καπνός ή οι ιογενείς λοιμώξεις. «Η βλέννα είναι ένας αμυντικός φραγμός που βοηθά στην παγίδευση σωματιδίων και μικροοργανισμών, προστατεύοντας τους αεραγωγούς. Ωστόσο, όταν παράγεται υπερβολικά, μπορεί να συσσωρευτεί, δυσκολεύοντας την αναπνοή και οδηγώντας σε συμφόρηση», λέει ο Marco.
Συνέπειες της υπερβολικής βλέννας
Εκτός από τη δυσφορία που προκαλεί η υπερβολική βλέννα, η υπερβολική συσσώρευση βλέννας μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. Η Sermef προειδοποιεί ότι «όταν η βλέννα πυκνώνει ή δεν αποβάλλεται σωστά, μπορεί να αποφράξει τους αεραγωγούς, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, σφίξιμο στο στήθος, βήχα και γενική αδιαθεσία». Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει ο ειδικός, «η παρατεταμένη συμφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως ιγμορίτιδα ή βρογχίτιδα, καθώς εμποδίζει τους αεραγωγούς να παραμείνουν καθαροί». Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για την ανακούφιση και την πρόληψη αυτών των πιο σοβαρών λοιμώξεων;
5 ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της συμφόρησης
Για τη βελτίωση της αναπνοής και την ανακούφιση από τη συμφόρηση, οι ειδικοί της Sermef συνιστούν μια σειρά από αναπνευστικές ασκήσεις που, σε συνδυασμό με υγιεινές συνήθειες, μπορούν να διευκολύνουν την αποβολή της βλέννας και να βελτιώσουν τη γενική ευεξία:
1. Διαφραγματική αναπνοή
Η άσκηση αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση του ενός χεριού στην κοιλιά και του άλλου στο στήθος. Εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, η κοιλιά διαστέλλεται σωστά, γεγονός που βοηθά στη χαλάρωση των αναπνευστικών μυών και στη μετακίνηση της βλέννας. «Πρόκειται για μια απλή τεχνική που μπορεί να κάνει ο καθένας και που διευκολύνει τον καλύτερο αερισμό των αεραγωγών», εξηγεί ο Sermef.
2. Ελεγχόμενος βήχας
Με μια βαθιά εισπνοή και μια ελαφρά παρακράτηση του αέρα, αυτή η άσκηση επιτρέπει την απομάκρυνση της βλέννας με ελεγχόμενο βήχα. Είναι ιδανική για την ανακούφιση της συμφόρησης των ανώτερων αεραγωγών. «Αυτή η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη για άτομα με υπερβολική βλέννα, καθώς βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», περιγράφει ο Marco.
3. Αναπνοή με κατεβασμένα χείλη
Αυτή η μέθοδος, που εκτελείται με αργή εκπνοή με σφιγμένα χείλη, βοηθά να διατηρηθούν οι αεραγωγοί ανοιχτοί, διευκολύνοντας τη βαθύτερη αναπνοή και μειώνοντας το αίσθημα σφιξίματος στο στήθος. Σύμφωνα με το Sermef, «η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω απόφραξης των αεραγωγών».
4. Τεχνικές αποστράγγισης της στάσης
Χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα, η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την υιοθέτηση διαφορετικών στάσεων (όπως η κλίση προς τα εμπρός ή προς το πλάι) ενώ αναπνέετε βαθιά. Η τεχνική αυτή βοηθά στη μετακίνηση της βλέννας στους ανώτερους αεραγωγούς. «Η στατική αποστράγγιση είναι πολύ αποτελεσματική σε περιπτώσεις βρογχικής συμφόρησης, καθώς κινητοποιεί τη βλέννα», εξηγεί η εκπρόσωπος της Sermef.
5. Εισπνοή ατμού
Η έκθεση στον ατμό, είτε σε ένα ζεστό ντους είτε με την εισπνοή πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό, είναι μια απλή τεχνική για τη χαλάρωση της βλέννας και την ανακούφιση από τη συμφόρηση. «Η εισπνοή ατμού είναι ένα προσιτό και αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της πυκνότητας της βλέννας και τη διευκόλυνση της αποβολής της», συνιστά ο Sermef.
Συμβουλές για να αποφύγετε το κρυολόγημα
Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε το κρυολόγημα, η εταιρεία αποκατάστασης υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα:
- Σωστή υγιεινή των χεριών, η οποία συμβάλλει στην αποφυγή λοιμώξεων.
- Τακτική πρόσληψη νερού για να διατηρείται η βλέννα αραιή και εύκολη στον βήχα.
- Αποφυγή επαφής με ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η σκόνη.
- Ρινικές πλύσεις που βοηθούν στον καθαρισμό των ρινικών εκκρίσεων και στη διάσπαση της παχιάς βλέννας.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε την υγρασία του χώρου μεταξύ 40-60%.
- Ασχοληθείτε με τη γενική σωματική άσκηση, καθώς αυτή μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία και την ικανότητα αποβολής της βλέννας, διεγείροντας τη μυϊκή δραστηριότητα.
Πηγή: healthstat.gr