Οι οθόνες και η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως προκαλούν παγκόσμια επιδημία. Τα παιδιά από πολύ νωρίς είναι εκτεθειμένα στις οθόνες, και έτσι τα παιδοφθαλμολογικά προβλήματα αυξάνονται και η μυωπία παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Ο μισός πληθυσμός της γης το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα έχει μυωπία.

Η μυωπία εκτιμάται ότι επηρεάζει το 40% του πληθυσμού. Είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα όρασης που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως, ξεκινάει από την παιδική ή πρώιμη εφηβική ηλικία.

Μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή γρήγορα συνήθως μεταξύ των ηλικιών 6 και 14 ετών, ενώ εξελίσσεται συνήθως μέχρι τα 20-21 έτη. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η μυωπία εξελίσσεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει το κύριο σύμπτωμα της μυωπίας είναι η θολή μακρινή όραση.

Με τα παιδιά να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή μπροστά σε οθόνες, η μυωπία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Όπως προαναφέραμε, η μυωπία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και οφείλεται σε παραμόρφωση του οφθαλμικού βολβού, ο οποίος χάνει το σφαιρικό σχήμα του και γίνεται ωοειδής, επιμηκυσμένος κατά τον προσδιοπίσθιο άξονα. Λόγω της παραμόρφωσης αυτής το φως δεν εστιάζεται σωστά στο πίσω μέρος του ματιού και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Περιέργως η ανατομική αυτή δυσλειτουργία φαίνεται ότι προκαλείται από την περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως, πιθανώς και από την εστίαση των ματιών σε μικρές αποστάσεις.

«Υπάρχει κάτι στο φάσμα του ορατού φωτός που εμποδίζει τον οφθαλμικό βολβό να μεγαλώσει υπερβολικά» λέει στην Washington Post ο Τόμι Κορν, οφθαλμίατρος στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό που θα πάσχει από μυωπία το 2050, αναμένεται να εκτοξευτεί στο 50%. Αιτία της αύξησης είναι πιθανότατα η περιορισμένη παραμονή των παιδιών σε ανοιχτούς, ηλιόλουστους χώρους.

«Τα παιδιά είναι απασχολημένα με φορτωμένο πρόγραμμα και όταν έχουν ελεύθερο χρόνο προτιμούν τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές» δηλώνει η Τζένιφερ Χάγκαρ του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μυωπίας, τα παιδιά πρέπει να περνούν τουλάχιστον 80-120 λεπτά την ημέρα στο ηλιακό φως, όχι απαραίτητα συνεχόμενα.

πηγή: daddy-cool.gr

 
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)