Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού, της πέψης και της καρδιάς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν να το καταναλώνουν.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μέλι 

 • Παιδιά κάτω των 12 μηνών
 • Άτομα με αλλεργία στο μέλι
 • Άτομα με διαβήτη
 • Άτομα με ουρική αρθρίτιδα
 • Παιδιά κάτω των 12 μηνών

Τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση, μια παραλυτική ασθένεια. Το CDC λέει ότι το μέλι είναι ασφαλές για οποιονδήποτε άνθρωπο ηλικίας από 1 έτους και άνω.

Ωστόσο το μικροβίωμα ενός βρέφους είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και δεν μπορεί να προστατεύσει το σώμα από επιβλαβή βακτήρια, όπως το Clostridium botulinum. Αυτό το βακτήριο παράγει μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει παράλυση στους μυς, συμπεριλαμβανομένων των μυών της αναπνοής.

Τα συμπτώματα της βρεφικής αλλαντίασης μπορεί να εμφανιστούν εντός 12-36 ωρών από την κατανάλωση μελιού και είναι συνήθως τα εξής:

 • Εξασθένηση των μυών
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Θολή όραση
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η βρεφική αλλαντίαση μπορεί να προκαλέσει θάνατο

Η καλύτερη μέθοδος για την προστασία των μωρών από την βρεφική αλλαντίαση είναι να αποφύγετε να τους δώσετε μέλι μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 12 μηνών. Εάν το μωρό σας καταναλώσει κατά λάθος μέλι, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Άτομα με αλλεργία στο μέλι

Τα άτομα με αλλεργία στο μέλι δεν πρέπει να το τρώνε επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο μέλι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξάνθημα
 • Κνησμό
 • Πρήξιμο
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση στο μέλι μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή

Το μέλι περιέχει πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στα τσιμπήματα μελισσών ή στη γύρη. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι παρόμοιες με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κεντρί της μέλισσας και στη γύρη.

Όσοι έχουν αλλεργία στο μέλι πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν μέλι, όπως μπισκότα, σάλτσες και γλυκά.

Εάν έχετε αλλεργία στο μέλι, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης και πώς να λάβετε θεραπεία.

Άτομα με διαβήτη

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που περιέχει υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Αυτά τα σάκχαρα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να είναι επιβλαβές για τα άτομα με διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την πρόσληψη σακχάρων από την διατροφή τους. Το μέλι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Εάν είστε διαβητικός και σκέφτεστε να προσθέσετε μέλι στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα ασφαλές και υγιές σχέδιο διατροφής. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πριν και μετά την κατανάλωση μελιού. Εάν παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση μελιού, είναι καλύτερο να το αποφύγετε.

Άτομα με ουρική αρθρίτιδα

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα δεν πρέπει να τρώνε πολύ μέλι, επειδή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο που παράγεται από το σώμα όταν οι πρωτεΐνες διασπώνται. Σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα, τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνους στις αρθρώσεις.

Το μέλι είναι μια καλή πηγή φρουκτόζης, ενός είδους απλού σακχάρου που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nutrition and Metabolism” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μελιού αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφών που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας.

Τι κάνει το μέλι στον οργανισμό σας;

Η Kelly Morrow, διαιτολόγος και κλινική συνεργάτης του Osher Center for Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι, ένα από τα «θαύματα της φύσης».

Εκτός από ξεχωριστή γεύση, το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Επιπλέον, η Morrow εξηγεί ότι εάν το μέλι είναι ντόπιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών. «Το μέλι περιέχει γύρη, η οποία αν ληφθεί με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να την ανέχεται», λέει η Morrow. Επίσης το μέλι είναι αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες και περιέχει ίχνη βιταμίνης Β και μέταλλα, σύμφωνα με την ειδικό.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού

Η Mayo Clinic (ένα μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο) απαριθμεί τα οφέλη του μελιού:

 • Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα.
 • Μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά οφέλη συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του άγχους. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ακόμη ότι το μέλι βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων μνήμης.
 • Η χρήση ντόπιου μελιού ως ιατρικό προϊόν έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα των εγκαυμάτων.

Ζάχαρη ή μέλι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το μέλι και η ζάχαρη είναι και τα δύο γλυκαντικά που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το μέλι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.

Η Morrow λέει: «Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το μέλι και η ζάχαρη είναι πολύ κοντά. Αν και υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από το επιτραπέζιο σάκχαρο, όσοι έχουν προδιαβήτη, διαβήτη ή ασταθές σάκχαρο αίματος θα πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή και επίσης να βεβαιωθούν ότι το εξισορροπούν με κάποια πρωτεΐνη και λίπος. Για παράδειγμα, καρύδια καβουρδισμένα με μέλι».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ζάχαρης και μελιού;

 • Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Το μέλι και η ζάχαρη περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα ζάχαρης, περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.
 • Γλυκαιμικός δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.
 • Θρεπτικά συστατικά: Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, ενώ η επιτραπέζια ζάχαρη δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό.

Όπως ανέφερε η Morrow, η περιεκτικότητα ζάχαρης στο μέλι είναι συγκρίσιμη με αυτή της ζάχαρης, η οποία μπορεί να είναι πρόβλημα εάν έχετε διαβήτη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μικρές μόνο μερίδες μελιού έχουν πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, οι οποίες θα μπορούσαν να αθροιστούν εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Επομένως, τα άτομα με διαβήτη ή άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι καλύτερο να αποφεύγουν το μέλι.

Μπορεί να προσφέρει πολλά

Το μέλι είναι μία θρεπτική τροφή που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή.

Πηγή: enikos.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)