Η «νόσος Χ», για την οποία ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να φέρει νέα πανδημία «θα είναι 50% με 70% πιο θανατηφόρα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Γενεύης.

«Συγκριτικά, ο κορονοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό της νόσου COVID. Γι’ αυτό κάνει και το ίδιο τώρα ώστε τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στην υγεία να είναι έτοιμοι για νέα πανδημία.

Όπως σημείωσε η Ματίνα Παγώνη, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό, αφού πρόκειται για άγνωστη νόσο. Δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως να προέλθει από άγρια ζώα, εξήγησε η γιατρός.

«Δεν χρειάζεται πανικός, ειλικρινά», τόνισε η κ. Παγώνη. «Τα στοιχεία από τους επιδημιολόγους λένε ότι πρόκειται για έναν ιό πιο θανατηφόρο», εξήγησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι η ενημέρωση γίνεται για την πρόληψη και την προετοιμασία των νοσοκομείων.

«Δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα» για την εμφάνιση του ιού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να γίνει «πολύ σύντομα ή και πολύ αργά».

Για την επανεμφάνιση του COVID

«Όντως έχουμε επανεμφάνιση και περισσότερες νοσηλείες», τόνισε η κ. Παγώνη αλλά εξήγησε ότι «τώρα ξέρουμε πώς να αντιμετωπιστεί, έχουμε τα αντιικά φάρμακα, ο κόσμος έχει εμβολιαστεί και είναι πιο ήπιος ο ιός. Έχουμε μάθει τώρα μετά από 2,5 χρόνια», είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

«Κανένας δεν κρύβει ότι έχουμε περιστατικά στα νοσοκομεία αλλά το αντιμετωπίζουμε καλύτερα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)