Για τη νέα παραλλαγή της Όμικρον και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.

Στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ονόματι «Κένταυρος» αναφέρθηκε αρχικά η κ. Παγώνη. Όπως είπε η παραλλαγή ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» συμπλήρωσε.

Αυτό που θέλουν να δουν οι ειδικοί, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή και εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με το megatv.com.

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40%.

Η κ. Παγώνη συνέστησε στον κόσμο να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνωστισμός.

4η δόση
Η κ. Παγώνη μιλώντας και για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είπε πως υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν την ωφελιμότητα της δόσης στους άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

Για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, 30-59 δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές μελέτες, ενδέχεται να υπάρξουν έως το Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν κάνει την 3η δόση και έχουν νοσήσει μετά από αυτήν, είναι σαν έχουν κάνει την 4η δόση και δεν χρειάζεται να τη λάβουν, τόνισε η πρόεδρος.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)