Η συγγραφέας και επιχειρηματίας Lydia Fenet μιλά για το πώς κατάφερε να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της αλλά και πώς τα παιδιά της έχτισαν και εκείνα την δικιά τους.

«Πώς απέκτησες τόση αυτοπεποίηθηση;» Αυτή είναι η ερώτηση που μου έκαναν συνεχώς οι γυναίκες μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου: The Most Powerful Woman in the Room is You(Η πιο δυναμική γυναίκα στο δωμάτιο είσαι εσύ).

Η αυτοπεποίθηση απαιτεί «εσωτερική» δουλειά. Όταν αρχίζεις να ψάχνεις εξωτερικά κάποιον άλλον να σου δώσει δύναμη ποτέ δεν θα έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Ως μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 7, 9 και 11 ετών, αναζητώ συνεχώς ευκαιρίες για να ενθαρρύνω τα παιδιά μου να «χτίσουν» αυτοπεποίθηση . Δεν είναι πάντα εύκολο. Το ένστικτό μας, ως γονείς, είναι να επέμβουμε και να απωθήσουμε οτιδήποτε κακό θα μπορούσε ενδεχομένως να τους συμβεί. Ωστόσο, όσο περισσότερο εμψυχώνουμε τα παιδιά μας να εξασκήσουν την ικανότητά τους να ξεπερνούν μόνα τους δύσκολες καταστάσεις, τόσο πιο δυνατά και πιο σίγουρα για τον εαυτό τους θα γίνουν καθώς μεγαλώνουν.

Μην με παρεξηγείτε: Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είστε πάντα εκεί για να τα στηρίζετε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τα παρακινείτε να δοκιμάσουν πράγματα που φαίνονται ριψοκίνδυνα, είτε κοινωνικά είτε σωματικά, προκειμένου να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τις δεξιότητες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε όλη τους τη ζωή.

‘Οσο περισσότερο καλλιεργούμε την ψυχική ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία , τόσο περισσότερο τα παιδιά μας θα αισθάνονται δυνατά να χαράξουν μια δική τους πορεία στην ενήλικη ζωή.

3 συμβουλές για ανατροφή παιδιών με αυτοπεποίθηση

1. Γίνετε παράδειγμα θετικής συμπεριφοράς
Ως μαμά, σκέφτομαι πολύ πώς να είμαι πρότυπο θετικής συμπεριφοράς για τα παιδιά μου. Με το να στέλνουμε το μήνυμα και να το εφαρμόζουμε στη ζωή μας, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να το κάνουν μόνα τους.

Τις μέρες που φαίνεται ότι όλα πάνε στραβά και τα μικρά μου τσακώνονται μεταξύ τους κάνω την εξής ερώτηση: «Ποιος είναι το πρόβλημα εδώ;» και συνήθως είναι εκείνος που ξεκινά τον καβγά.

2. Μην τα παρατάτε ποτέ
Πριν από μερικούς μήνες, ο γιος μου γύρισε σπίτι από το τουρνουά τέννις του και φαινόταν λίγο κακόκεφος. «Πώς πήγε;» ρώτησα μόλις μπήκε σπίτι. Ήξερα την απάντηση κοιτάζοντας το απογοητευμένο πρόσωπό του.

Του ζήτησα να καθίσει στον καναπέ μαζί μου καθώς του διάβαζα το κεφάλαιο από το βιβλίο μου με τίτλο «Μην τα παρατάς ποτέ». Υπάρχει μια ιστορία όπου διηγούμαι τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο όταν έπαιζα σε τρεις αθλητικές ομάδες που δεν κέρδισαν ποτέ ένα παιχνίδι. Βόλεϊ, μπάσκετ, στίβος.

Μας τσάκιζαν τα μεγαλύτερα σχολεία κάθε φορά. Για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει happy end σε αυτή την ιστορία. Ως παιδί αυτό το ένιωθα ως συντριβή. Ως ενήλικας, συνειδητοποίησα ότι μου έμαθε τη σημασία του να μπαίνω κάπου με όλη μου την ψυχή και να προσπαθώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Καθώς διάβαζα το κεφάλαιο στον γιο μου, και οι δύο κόρες μου ήρθαν να ακούσουν επίσης. Καθώς τελείωσα, επικράτησε σιωπή προτού ο γιος μου πει, «Ώστε ήσουν απλώς loser».

Γέλασα δυνατά. Ήμουν, στην πραγματικότητα μια loser, αλλά αυτό με έκανε επίσης μεγάλη νικήτρια. Έμαθα να χάνω με χάρη και, το πιο σημαντικό, πώς να προσπαθώ ανεξάρτητα από τα εμπόδια κάθε φορά. Είναι εντάξει να χάσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι προσπάθησες και ότι δεν εγκαταλείπεις ποτέ τον εαυτό σου.

3. Διεκδικήστε τη δική σας αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση μαθαίνεται, δεν γεννιέται. Ένα ενδιαφέρον πράγμα που έχω παρατηρήσει όταν υπογράφω βιβλία είναι πόσες μαμάδες περνούν για να πάρουν το «The Most Powerful Woman in the Room is You» για τις κόρες τους. Όταν προτείνω να το διαβάσουν εκείνες πρώτα, ακούω πράγματα όπως, «Ω, είναι χαμένη υπόθεση». Ενδιαφέρον, σωστά; Θέλετε τα παιδιά σας να έχουν κάτι που δεν έχετε διεκδικήσει μόνες σας.

Τα παιδιά μας παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Παρακολουθούν πώς συμπεριφερόμαστε, πώς εκτιμάμε και πώς μιλάμε για τον εαυτό μας… και κάνουν το ίδιο.

Μην κρύβετε τις αποτυχίες σας. Δείξτε τους ότι δεν φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Ένα παιδί με γονείς με αυτοπεποίθηση θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)