Το μαγνήσιο είναι ένα ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με έρευνες βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνει τους πόνους περιόδου και βοηθά στην αντιμετώπιση των ημικρανιών. Είναι όμως το μαγνήσιο εξίσου αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους;

Τι είναι το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κυρίως στα κόκαλα, και σε πληθώρα τροφών όπως το tofu και η μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το μαγνήσιο «δουλεύει» με 300 διαφορετικά ένζυμα στο σώμα για να φέρει εις πέρας σημαντικές λειτουργίες όπως την παραγωγή πρωτεϊνών, τη ρύθμιση στην κυκλοφορία του αίματος, τη λειτουργία των μυών και τον έλεγχο της γλυκόζης. Μαζί με το νάτριο, το κάλιο, το φώσφορο, το χλώριο και το ασβέστιο, το μαγνήσιο ανήκει στην οικογένεια των ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία καθώς μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, κάνουν την καρδιά να χτυπά και τους μύες να συσπούνται. Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία τους να ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα έτσι ώστε να έχει την κατάλληλη ποσότητα νερού και μετάλλων.

Μπορεί το μαγνήσιο να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Τα σταθερά και φυσιολογικά τα επίπεδα του μαγνησίου μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Έρευαν του 2021 έδειξες ότι η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα με παχυσαρκία. Όταν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι πολύ χαμηλά η χρόνια, δημιουργείται χρόνια φλεγμονή επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Medical Science και ακόμα μία του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.

Επιπλέον, μελέτη διάρκειας 30 ετών με 5000 συμμετέχοντες έδειξε αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου με τη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και τα επίπεδα τα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του μαγνησίου, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και φλεγμονής.

Μαγνήσιο και σάκχαρα

Έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Diabetes/Metabolism Research and Reviews έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Σε άτομα με διαβήτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μαγνησίου βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και στη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Με άλλα λόγια δημιουργεί ευνοϊκές μεταβολικές συνθήκες για την απώλεια βάρους.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Οι καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι:

Αμύγδαλα (80mg ανά 30 γραμμάρια)
Βρασμένο σπανάκι (78mg ανά 1/2 φλιτζάνι)
Κάσιους (74mg ανά 30 γραμμάρια)
Σπόροι chia (111 mg ανά 30 γραμμάρια)
Φιστίκια (63 mg ανά ½ φλιτζάνι)

Πηγή: mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 25 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)