Βέβαια, όσο σημαντική και αν είναι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης D τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει σε μεγάλες ποσότητες ή αν αν δεν λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες.

«Είναι αλήθεια ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας μαγνησίου είναι απαραίτητη για την υγεία. Ωστόσο, ενώ οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη τόσο σε βιταμίνη D όσο και σε μαγνήσιο μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων, δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε το ένα απλώς επειδή παίρνετε το άλλο» είπε ο Pieter Cohen, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αρχίσουν να παίρνουν βιταμίνη D μόνο και μόνο επειδή ο γιατρός τους, τους συνέστησε συμπληρώματα μαγνησίου. Και όπως συμβαίνει σε κάθε συμπλήρωμα διατροφής, η άσκοπη λήψη αυτών των χαπιών μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Παρακάτω θα διαβάστε τις απόψεις ειδικών σχετικά με τη λήψη βιταμίνης D και μαγνησίου, ποιοί μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη και των δύο συμπληρωμάτων και σε ποιούς δεν είναι απαραίτητη.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η έρευνα για τη σχέση μεταξύ του μαγνησίου και της βιταμίνης D είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Το σώμα χρειάζεται τόσο μαγνήσιο όσο και βιταμίνη D για να λειτουργήσει σωστά, επεσήμανε η Marie van der Merwe, PhD, συντονίστρια του διδακτορικού προγράμματος εφαρμοσμένης φυσιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. Η βιταμίνη D βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την υγεία των οστών.

Το μαγνήσιο είναι εξίσου απαραίτητο. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Αυτό μπορεί να κάνει το μαγνήσιο χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων άγχους, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές.

Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι οι υπάρχουσες μελέτες για το θέμα έχουν παράγει αντικρουόμενα στοιχεία και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για το πως το μαγνήσιο θα μπορούσε να βοηθήσει με τα συμπτώματα άγχους.

Έλλειψη βιταμίνης D και μαγνησίου στον πληθυσμό

Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ περίπου το 75% των Αμερικανών δεν λαμβάνουν τόσο πολύ μαγνήσιο στη διατροφή τους όσο συνιστάται. Εξαιτίας των παραπάνω, τα συμπληρώματα βιταμίνης D και μαγνησίου είναι «δημοφιλή» και συχνά συνιστώνται σε ασθενείς, δήλωσε στο Health η Perri Halperin, MS, RD, CDN, συντονίστρια κλινικής διατροφής στο Mount Sinai Health System.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης D και μαγνησίου

Δυστυχώς, το να καταλάβουμε εάν ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης D και μαγνησίου μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο. Υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια – η ήπια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και αδυναμία, πρόσθεσε η Halperin, ενώ η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κόπωση και απώλεια όρεξης. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι ασαφή, σημείωσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελλείψεις μπορούν να διαγνωστούν μόνο με ιατρικές εξετάσεις.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με ανεπάρκεια βιταμίνης D ή μαγνησίου, πιθανότατα θα χρειαστεί να αρχίσει να παίρνει ένα συμπλήρωμα. Ωστόσο, η Halperin διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου δεν θα λειτουργήσουν εκτός εάν ένα άτομο λαμβάνει επίσης συμπληρώματα βιταμίνης D.

Μάλιστα, ισχύει το αντίθετο, το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο για να επεξεργαστεί τη βιταμίνη D. «Για να είναι λειτουργική η βιταμίνη D, χρειάζεστε μαγνήσιο», είπε η van der Merwe. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D μπορεί να βασίζονται στο μαγνήσιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D χρειάζονται και συμπληρώματα μαγνησίου.

Παρενέργειες από την υπερβολική λήψη μαγνησίου και βιταμίνης D

Αν και είναι σπάνιο, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D μπορεί να γίνει τοξική για το σώμα, προκαλώντας εμετό, κοιλιακό άλγος, σύγχυση ή αφυδάτωση. H λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μείωση του μαγνησίου.

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, επειδή το σώμα μπορεί να αποβάλει το επιπλέον μαγνήσιο μέσω της ούρησης. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει διάρροια, κράμπες στην κοιλιά ή ναυτία.

Εκτός από τα συμπληρώματα, ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε το μαγνήσιο και την βιταμίνη D στον οργανισμό σας είναι μέσω της διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

– Ξηροί καρποί

– Σπόροι

– Δημητριακά ολικής αλέσεως

– Όσπρια

– Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι)

– Γάλα

– Γιαούρτι

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

– Λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, πέστροφα και τόνος)

– Συκώτι βοείου κρέατος

– Κρόκος αυγού

-Τυρί

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)