Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα δάχτυλα, οι μηροί με βαθουλώματα από κυτταρίτιδα ή το φούσκωμα της κοιλιάς, είναι σημάδια ότι το λεμφικό σύστημα είναι μπλοκαρισμένο και δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις γυναίκες που θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς το υποτονικό λεμφικό σύστημα κάνει την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη.

Τα καλά νέα είναι ότι αν «καθαρίσετε» το λεμφικό σύστημα χρησιμοποιώντας την τροφή ως φάρμακο και μερικές στρατηγικές περιποίησης, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά την ικανότητα του σώματός σας να απομακρύνει το είδος του επιφανειακού λίπους που προκαλεί ενοχλητική όψη και λακκάκια.

Δείτε πώς να θεραπεύσετε στο μπλοκαρισμένο λεμφικό σας σύστημα και να επιτρέψετε στο σώμα σας να αποβάλει αυτό το λίπος.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Ακριβώς όπως τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν αίμα σε κάθε σημείο του σώματος, το λεμφικό σύστημα έχει παρόμοια αγγεία που τρέχουν δίπλα σε κάθε αρτηρία και φλέβα για να μετακινήσουν υγρό μεταξύ των λεμφαδένων. «Όταν το λεμφικό σύστημα λειτουργεί, το λεμφικό υγρό ρέει μέσα από το σώμα, αποτοξινώνει τους ιστούς, φιλτράρει το λίπος και τις τοξίνες και διατηρεί υγιές ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Bruno Chikly από το Scottsdale της Αριζόνα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την καρδιά που αντλεί αξιόπιστα το αίμα μας, δεν υπάρχει εσωτερική κύρια αντλία για το λεμφικό μας σύστημα. Το λεμφικό υγρό κινείται μόνο αν κινήσουμε το σώμα μας και συσπάσουμε τους μυς μας. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν η λέμφος κυκλοφορεί κανονικά.

Το υποτονικό λεμφικό υγρό προκαλεί οιδήματα και φούσκωμα

Πολλοί από εμάς έχουμε ένα δυσλειτουργικό λεμφικό σύστημα. Γιατί καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες του στρες και οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα, φράσσοντας το λεμφικό σύστημα με παχύρρευστο υγρό, όπως συμβαίνει με τη συμφόρηση των ιγμορείων κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.

Όταν συμβεί αυτό, το λεμφικό υγρό δεν ρέει πλέον σαν ποτάμι, αλλά κάθεται σαν μολυσμένη λιμνούλα. «Όταν η ροή της λέμφου μένει στάσιμη, συσσωρεύονται απόβλητα νερού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και πρήξιμο», υποστηρίζει η ειδικός στην υγεία των γυναικών Jennifer Weinberg.

Όταν το λεμφικό σύστημα μπλοκάρει σοβαρά και καταστραφεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια επώδυνη κατάσταση διόγκωσης που ονομάζεται λεμφοίδημα, η οποία επηρεάζει 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το μπλοκαρισμένο λεμφικό υγρό αυξάνει το υποδόριο λίπος

Στη συνέχεια, υπάρχει το στοιχείο του βάρους. «Όταν το λεμφικό σύστημα είναι συμφορημένο, δεν μπορεί να μεταφέρει σωστά το λίπος εκεί που χρειάζεται», εξηγεί ο Δρ. Chikly.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής συσσώρευσης, λαμβάνουμε σημάδια που είναι ορατά στο εξωτερικό του σώματος: ογκώδης, ανώμαλη κυτταρίτιδα και μαλακό λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς. Αυτό το είδος λίπους είναι γνωστό ως υποδόριο λίπος επειδή βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (σε αντίθεση με το σπλαχνικό λίπος, το οποίο φωλιάζει μεταξύ των οργάνων και μπορεί να δώσει την σκληρή κοιλιά).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια λεμφική επιβράδυνση προκαλεί διπλασιασμό της αποθήκευσης λίπους. Και οι επιβραδύνσεις χειροτερεύουν όσο μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με ερευνητές στην Ιαπωνία, η ροή της λέμφου μειώνεται κατά 39% μεταξύ 20 και 50 ετών και κατά 20% μεταξύ 50 και 70 ετών.

Εάν ξεμπλοκάρει το λεμφικό θα θεραπευτεί ολόκληρο το σώμα

Η απώλεια βάρους είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη για την υγεία που παρατηρούν οι άνθρωποι. «Η βελτίωση της λειτουργίας και της ροής του λεμφικού συστήματος μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το δέρμα σας, να βελτιώσετε την ενέργειά σας και να τονώσετε το μεταβολισμό σας», λέει ο Δρ. Weinberg. Άλλες γυναίκες πιστώνουν στο υγιές λεμφικό σύστημα τα πιο πυκνά μαλλιά, την καλύτερη εστίαση, τον βελτιωμένο ύπνο και την πιο χαρούμενη διάθεση, καθώς και λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

8 τεχνικές για να ξεμπλοκάρει το λεμφικό και να χάσετε βάρος

  • Δοκιμάστε βαθιές αναπνοές
  • Επαναφέρετε τη λέμφο σε 60 δευτερόλεπτα
  • Χοροπηδήξτε πάνω κάτω
  • Δοκιμάστε να κάνετε αυτομασάζ
  • Βουρτσίστε το δέρμα σας
  • Κάντε ένα ζεστό και κρύο ντους
  • Εξετάστε να φορέσετε ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης
  • Απολαύστε τροφές που υποστηρίζουν τη λέμφο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη λεμφική ροή στο σώμα. Αλλά προτού το κάνετε, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σώμα σας για βέλτιστη ροή.

1. Δοκιμάστε βαθιές αναπνοές

Το λεμφικό σύστημα συνδέεται με κάθε σύστημα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τη συναισθηματική λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν νιώθουμε άγχος, άγχος ή ένταση, το νευρικό μας σύστημα περνά σε κατάσταση «μάχης ή φυγής». Αυτό καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως παράγει λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια στο λεμφικό υγρό, επιβραδύνοντας τη ροή της λέμφου. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε και να επιδιορθώσετε το λεμφικό σας σύστημα είναι να κάνετε παύση και να εξασκηθείτε στην βαθιά αναπνοή μέσω της κοιλιάς.

2. Επαναφέρετε της λέμφο σε 60 δευτερόλεπτα

Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί με μια σειρά από μονόδρομες λεμφικές πόρτες που πρέπει να ανοίγουν με τη σωστή σειρά για να επιτρέπεται η σωστή αποστράγγιση και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφιερώσετε 10 δευτερόλεπτα πιέζοντας και τραβώντας απαλά καθεμία από τις ακόλουθες έξι περιοχές (ή κέντρα λεμφαδένων) με αυτήν ακριβώς τη σειρά χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα.

Αρχικά, ξεκινήστε από τις κλείδες, στη συνέχεια πίσω από τα αυτιά στη βάση του κρανίου και κατόπιν στις μασχάλες. Στη συνέχεια, πιέστε την κοιλιά, περίπου πέντε εκατοστά πάνω από τον αφαλό και μετά κάτω από τους γοφούς στις πτυχές της βουβωνικής χώρας. Τελειώστε με το πίσω μέρος των γονάτων. Αυτή η ρουτίνα των 60 δευτερολέπτων προετοιμάζει το σώμα να επωφεληθεί πλήρως από τις υγιεινές συνήθειες που θα ακολουθήσουν. Καμία τεχνική λεμφικής επαναφοράς δεν θα λειτουργήσει πραγματικά εάν αυτά τα λεμφικά κανάλια δεν διεγερθούν και δεν ανοίξουν πρώτα.

3. Χοροπηδήξτε πάνω κάτω

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το το σκοινάκι ή ένα μικρό τραμπολίνο για 10 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη βελτίωση της λεμφικής ροής.

4. Δοκιμάστε να κάνετε αυτομασάζ

Η ροή της λέμφου αυξάνεται κατά τη διάρκεια του λεμφικού μασάζ. Θα νιώσετε αμέσως αναζωογονημένοι. Ξαπλώστε άνετα και κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας δεξιόστροφα με τις παλάμες των χεριών σας.

5. Βουρτσίστε το δέρμα σας

Το βούρτσισμα του δέρματος πριν κάνετε ντους δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος απολέπισης, αλλά και ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε τη ροή της λέμφου. Οι φυσικές τρίχες μιας βούρτσας σε στενό δέρμα ενθαρρύνουν την κίνηση της λέμφου για να βοηθήσουν στη μετακίνηση των συσσωρευμένων τοξινών. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με σκληρές τρίχες, κάντε μακριές, απαλές κινήσεις, ξεκινώντας από τα χέρια και τα πόδια, προχωρώντας πάντα προς το κέντρο του σώματος.

6. Κάντε ένα ζεστό και κρύο ντους

Εάν εναλλάσσετε το κρύο με το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ντους, μια διαδικασία που είναι επιστημονικά γνωστή ως θεραπεία λουτρού αντίθεσης, μπορείτε να τονώσετε το υποτονικό λεμφικό σύστημα. Τα λεμφικά αγγεία συστέλλονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και διαστέλλονται ως απόκριση στη θερμότητα. Έτσι, ένα εναλλασσόμενο κρύο και ζεστό ντους είναι ένα είδος υδροθεραπείας που χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία και την πίεση του νερού για να μετακινήσει το στάσιμο λεμφικό υγρό, να αυξήσει την κυκλοφορία και να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.

7. Εξετάστε να φορέσετε τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης

Το να φοράτε κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης λεμφικού υγρού στα πόδια και τους αστραγάλους. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου τη νύχτα χωρίς κάλτσες.

8. Απολαύστε τροφές που υποστηρίζουν τη λέμφο

Εδώ, ο στόχος είναι λιγότερες τοξίνες και περισσότερο νερό. Συμπεριλάβετε πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά, πίνετε νερό όλη την ημέρα και αποφεύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ που αφυδατώνουν, πιείτε ένα χυμό ροδιού καθώς οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που δίνουν στα ρόδια το κόκκινο χρώμα τους διασπούν τις εναποθέσεις λεμφικών αποβλήτων και επιταχύνουν την απώλεια βάρους, δοκιμάστε το σκόρδο που θεωρείται «λεμφική υπερτροφή». Κόψτε μια σκελίδα στα τέσσερα και καταπιείτε τα κομμάτια ολόκληρα με ένα ποτήρι νερό.

Πηγή: oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)