Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα γίνεται στην Ελλάδα και στους άνω των 65 ετών.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών

Όπως υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων είχε αποφασίσει στις αρχές του 2021 την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία των 18 έως και την ηλικία των 64 ετών.

Σήμερα, έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες που αφορούν σε χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα, για τα οποία προγενέστερες έρευνες ήσαν μειονεκτικές.

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και βάσει αυτής διαπιστώθηκε ότι με μία και μόνο δόση του εμβολίου και σε διάστημα από 28-35 ημέρες, μειώθηκα κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εδώ ελέγχθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώθηκαν κατά 80% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Βάσει των μελετών αυτών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων αποφάσισε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου και αποφάσισε πλέον πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε αρχικά, το εν λόγω εμβόλιο «προέκυψε πως είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό» και προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Όσοι εμβολιάστηκαν δεν νοσηλεύονται σε ΜΕΘ»
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη βελτίωση της κατάστασης με τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως ακόμα είναι νωρίς για να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εξήγησε, ωστόσο, πως με βάση την εικόνα που μεταφέρουν οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θα θέλαμε να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία. Τα τωρινά στοιχεία δεν είναι εμφανή, όμως όλα καταγράφονται και θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Μπορώ όμως να μεταφέρω όσα λένε οι συνάδελφοί μας στις εντατικές μονάδες. Σε αυτό το κύμα δεν έχουν νοσηλευτεί άτομα που είναι εντός εμβολιασμού και οι ηλικίες των ανθρώπων που οδηγούνται στις εντατικές δεν αφορούν πλέον τους μεγαλύτερους, που έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ναι υπάρχει ένας αριθμός περίπου 1.000 ατόμων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές η λοίμωξη έγινε τη στιγμή που δεν είχαν παραχθεί τα αντισώματα. Ας έχουμε υπόψη μας πως το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο, όσοι έχουν νοσήσει ενώ έχουν εμβολιαστεί είναι κυρίως ασυμπτωματικοί επομένως υπάρχει το κέρδος της πιο ήπιας κλινικής εικόνας της νόσου», πρόσθεσε κλείνοντας.

Μ. Θεμιστοκλέους: Αυξάνεται η συμμετοχή στον εμβολιασμό και μέχρι τέλη Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

madata.gr

Πηγή: daypress.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)