Κοντά σε αναμνηστική δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα άτομα άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι η χώρα μας, στον απόηχο της νέας έξαρσης υπό την υποπαραλλαγή «Eris» που έχει οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει την έγκριση του επικαιροποιημένου εμβολίου κορoνοϊού από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) – περί τα τέλη Αυγούστου – ώστε να διαμορφώσει τις συστάσεις της για εμβολιασμό το φθινόπωρο, στη λογική του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού. Η τελευταία φορά που η Επιτροπή συνέστησε αναμνηστική δόση εμβολιασμού ήταν πέρυσι το φθινόπωρο με τις δύο «εκδόσεις» του εμβολίου που στόχευε στα στελέχη ΒΑ.1 και ΒΑ.4/ΒΑ.5.

Οι εταιρείες Pfizer και Moderna επικαιροποίησαν τα εμβόλια του κορωνοϊού με στόχευση την XBB.1.5, την υποπαραλλαγή της Όμικρον, δηλαδή, που είναι παρόμοια με την «Eris». Τα μέλη της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών περιμένουν την έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη αλλά και τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Φαίνεται, όμως, πως προκρίνεται μια σύσταση για αναμνηστικό εμβολιασμό στις ομάδες εκείνες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Η τελευταία οδηγία για αναμνηστική δόση αφορούσε στις εξής ομάδες:

-Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
-άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού,
-διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,
–επαγγελματίες υγείας,
-διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα,
–φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορoνοϊό.

Η δυναμική εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Eris» έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν λίγο περισσότεροι από 200, ενώ σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τους 430. Παράλληλα, καταγράφονται περί τις 100 νέες εισαγωγές την ημέρα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Προς το παρόν, βέβαια, οι εισαγωγές παραμένουν στην πλειοψηφία τους στο επίπεδο απλών νοσηλειών, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των διασωληνώσεων και του αριθμού ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που θα αποτυπώνει τη διασπορά της νέας υποπαραλλαγής – μέχρι και την περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε συνολικά το 11% των κρουσμάτων.

ygeiamou.

 
(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)