Ανησυχία έχει προκαλέσει νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ και αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με σοβαρότερη νόσο.

Το στέλεχος JN.1 είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα, δεν φαίνεται όμως να προκαλεί βαρύτερη Covid-19, καθησύχασε μιλώντας στο Reuters ο Άντριου Πέκοζ, ιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς». Την ίδια γνώμη είχε και ένας δεύτερος ειδικός που μίλησε στο πρακτορείο.

Ωστόσο ο Τ. Γκρέγκορι, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Γκελφ στον Καναδά, εκτίμησε μιλώντας στο CNN ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του JN.1 υποδεικνύει ότι το στέλεχος είναι πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το JN.1 προέρχεται από μετάλλαξη του στελέχους ΒΑ.2.86, γνωστού ως Pirola, το οποίο έχει ανιχνευτεί τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα σε μερικές εκατοντάδες δείγματα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία, όπου η αύξηση είναι εκθετική, καθώς και στην Αυστραλία, την Ασία και τον Καναδά.

Στην Ελλάδα, η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού με 1.176 εισαγωγές και 48 θανάτους την εβδομάδα που τέλειωσε στις 10 Δεκεμβρίου.

Αύξηση καταγράφεται επίσης στην κυκλοφορία της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, τόσο έναντι του JN.1 όσο και των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν.

Το JN.1 ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου το νέο στέλεχος αντιστοιχούσε στο 15-29% των κρουσμάτων.

Και τα CDC διευκρίνισαν πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για το κοινό και ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά..

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)