Παρόλο που ο κορονοϊός είναι κατά κύριο λόγο μία λοίμωξη των πνευμόνων, μία νέα επιστημονική μελέτη, βασισμένη στην περίπτωση μιας 64χρονης ασθενούς από την Κίνα, επιβεβαιώνει τις υποψίες των γιατρών ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει και τα μάτια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κινέζα ασθενής εμφάνισε ξαφνικά σοβαρό οξύ γλαύκωμα στα μάτια της, ενώ μόλις είχε αναρρώσει από τον κορονοϊό. Η ασθενής εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί της προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση για να ρίξουν την πίεση στα μάτια. Στο πλαίσιο της επέμβασης ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός είχε μολύνει τους ιστούς του ματιού της

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Γουχάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «JAMA Ophthalmology», ανέφεραν ότι «ο ιός, πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να μολύνει τους οφθαλμικούς ιστούς». Άλλωστε, ο λόγος που οι γιατροί συχνά φορούν και ειδικά γυαλιά, εκτός από προσωπίδες, είναι για πρόσθετη προστασία των ματιών τους.

Στην περίπτωση της Κινέζας ασθενούς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι κόλλησε τον κορονοϊό μέσω των ματιών της, όμως είναι πιθανό να συνέβη μέσω απευθείας διείσδυσης μολυσμένων σωματιδίων του αέρα είτε αγγίζοντας μία μολυσμένη επιφάνεια και μετά τα μάτια της. «Είναι πολύ πρόωρο να γνωρίζουμε τι σημαίνει για την υγεία των ματιών, το ότι έχουμε αυτόν τον ιό να αιωρείται στον αέρα γύρω από τα μάτια», δήλωσε η οφθαλμίατρος δρ Γκρέις Ρίχτερ του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Ρόσκι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουν διαγνωστεί περιορισμένα προβλήματα στα μάτια των ασθενών με κορονοϊό, συνήθως ένα μικρό ποσοστό που αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα.

Η δρ Σονάλ Τούλι, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την περίπτωση της Κινέζας ασθενούς, αλλά, όπως σημείωσε, μένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο ο κορονοϊός, όταν βρίσκεται στα μάτια, είναι πραγματικά μολυσματικός και επικίνδυνος για την υγεία.

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)