Για δεύτερη σερί ημέρα και τρίτη τα τελευταία πέντε 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν τριψήφιος.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 124 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στη χώρα είναι μεγάλη, οι εστίες είναι πολλές και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση τεράστιος…

Στόχος των νέων μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και του μηνύματος που έστειλε στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες είναι να γίνει η μάσκα μέρος της καθημερινότητας και να αποφευχθεί η περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων.

Μετά τους γάμους, εστίες υπερμετάδοσης και τα νοσοκομεία

Ωστόσο, οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία και "ταλαιπωρούν" τον ΕΟΔΥ και τις Αρχές. Στην αρχή ήταν οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.

Στη συνέχεια ήταν το εργοστάσιο στην Καβάλα, ενώ από τον χθεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα, προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, 13 επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μόλις μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θετικά στον κορονοϊό διαγνώστηκαν τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης.

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Ως εκ τούτου, το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, όσον αφορά τη διασπορά του ιού στη χώρα, αφού το κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ενταθεί και πολλοί αδειούχοι θα βρεθούν στα νησιά και την επαρχία.

Ειδικά όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της μη εξάπλωσης του ιού.

Κορονοϊός: "Έκρηξη" κρουσμάτων σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα – Μεγάλη η διασπορά σε όλη τη χώρα

Νέα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 124 νέα.

Τα… πρωτεία στα κρούσματα κρατάνε από κοινού Αττική και Θεσσαλονίκη, με 22 σε κάθε περιφέρεια, ενώ πολύ υψηλά είναι και η Αλεξανδρούπολη με 18 νέα κρούσματα, απόρροια του γάμου που έγινε στην περιοχή.

Αυξημένα είναι και τα εισαγόμενα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 24, 15 στις πύλες εισόδου και άλλα 9 που προσήλθαν αυτοβούλως. Γενικά, όμως, η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, αφού καθημερινά αυξάνονται και οι περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα κορονοϊού.

Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 9 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– 22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– 1 στην Αρκαδία

– 1 στη Δράμα

– 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

– 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης.

– 2 στην Ημαθία

-8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.

– 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους.

– 6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα 1 συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

– 1 στην Πιερία.

– 1 στην Καστοριά.

– 1 στην Κέρκυρα.

– 2 στην Κοζάνη.

– 1 στις Κυκλάδες.

– 1 στην Πέλλα.

– 2 στη Χαλκιδική.

– 1 στα Χανιά.

Οι νεκροί είναι 210, με έναν θάνατο να καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 13.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

thetoc

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)