Μετά τα εμβόλια, οι επιστήμονες ετοιμάζουν όχι ένα, αλλά πέντε αντιικά φάρμακα, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαριά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.

Τρία σε μορφή χαπιού, ένα σε ένεση και ένα σε σπρέι. Οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές

Τα χάπια θα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε όσους έχουν νοσήσει ή διαμένουν με άτομα που νοσούν. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι θα μπορούν να τα λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι και δεν θα χρειάζονται νοσηλεία. Κάτι που αναμένεται να μειώσει τους θανάτους, αλλά και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

 Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως μπορεί να κάνει με τα εμβόλια, λόγω των μεταλλάξεων που δημιουργεί, εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Καρτσώνης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD.

 Στις αντιικές θεραπείες, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού μέσα στον οργανισμό. Η MDS βάζει στην τελική φάση κλινικών δοκιμών ένα φάρμακο με δραστική ουσία την μολνοπιραβίρη. Το φάρμακο αυτό είναι σε μορφή χαπιού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας για να το λάβουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν φανεί στις μέχρι σήμερα κλινικές δοκιμές, η δραστική ουσία φαίνεται ότι σταματάει με επιτυχία την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορωνοϊού, όπως επίσης και των παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Όταν ο κορωνοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA, δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, κάτι που οδηγεί τον κορωνοϊό στο θάνατο. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες αναμένονται στο τέλος του έτους.

 Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το φάρμακο θα χορηγείται τις πρώτες πέντε ημέρες που ξεκινούν τα συμπτώματα, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, η εταιρεία ξεκινά κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική η προληπτική χορήγησή του σε άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που νοσεί από λοίμωξη Covid-19.

 Ακόμη δύο φάρμακα έχει υπό δοκιμή η Pfizer. To ένα είναι σε μορφή δισκίου και το ένα σε ένεση. Το πρώτο προορίζεται για λήψη στο σπίτι και το δεύτερο για τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα και θα χορηγείται στο νοσοκομείο.

Και τα δύο δρουν αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της πρωτεάσης του κορωνοϊού, ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή του.

 Δυνητικά ελπιδοφόρα είναι και η τέταρτη θεραπεία που θα χορηγείται με εισπνεόμενο σπρέι και παράγεται από μία βρετανική εταιρεία, την Synairgen. «Ένας από τους τρόπους που οι ιοί διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η καταστολή του συστήματος παραγωγής βήτα-ιντερφερόνης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ευρύτερης ανοσολογικής ανταπόκρισης και στην πρόληψης της αναπαραγωγής ενός ιού στον οργανισμό. Το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε αυτήν την πρωτεΐνη στο σημείο του οργανισμού που τη χρειάζεται, δηλαδή στους πνεύμονες», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μάρσντεν, διευθύνων σύμβουλος της Synairgen.

Η πέμπτη θεραπεία που διερευνάται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, είναι ακόμη ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και παρασκευάζεται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche σε συνεργασία με την Atea Pharmaceuticals.

Το φάρμακο αυτό έχει διπλή δράση. Η πρώτη είναι ότι αντιμετωπίζει άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ώστε να μην εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης Covid και η δεύτερη να προλαμβάνει τα συμπτώματα πριν ακόμη αυτά εκδηλωθούν.

Πάντως, μέχρι να εγκριθούν τα φάρμακα, όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)