Τώρα που απόλυτα δικαιολόγημένα κλείνουν τα σχολεία και τα φροντιστήρια και περιορίζονται δραστικά ή και σταματούν οι αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, τα παιδιά μας θα κάθονται στο σπίτι.

Και θα θέλουν να βγαίνουν έξω να παίζουν.

Και θα παραπονιούνται.

Και θα γκρινιάζουν.

Και θα θέλουν και πολλούς φίλους στο σπίτι.

Καθήκον μας είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν είμαστε σε διακοπές. Είμαστε σε φάση διαχείρισης μιας κρίσης.
Που θα την περάσουμε και θα την νικήσουμε με υπομονή και ψυχραιμία.

Αυτοσχεδιασμοί απαγορεύονται. Τζάμπα μαγκιές απαγορεύονται. Ακούμε τους ειδικούς και πορευόμαστε.

Ως γονείς ας φερθούμε σαν προπονητές. Να μάθουμε στα παιδιά μας να διαχειρίζονται τις δυσκολίες με αυτοέλεγχο, με σωστή επικοινωνία, με αυτοσυγκράτηση, με ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, με σωστή προετοιμασία.

Ως γονείς ας περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Να διαβάσουμε μαζί τους, να συζητούμε τις απορίες τους, να καθησυχάσουμε τους οποίους φόβους τους. Να τους μάθουμε την έννοια και την αξία της ατομικής ευθύνης, το ότι δηλαδή κάθε τί που κάνουν έχει συνέπεια στον εαυτό τους και σε άλλους, να τους μάθουμε να αναγνωρίζουν και να σέβονται όσους δίνουν την ψυχή τους στις δομές υγείας και πέριξ αυτών για να προστατέψουν την υγεία μας.

Όσους είναι εκεί έξω για εμάς, παρότι έχουν και αυτοί οικογένειες όπως εμείς. Και φοβούνται αλλά παρόλα αυτά κάνουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία.
Να τους μάθουμε να δίνουν αξία σε πράγματα που σε συνθήκες κρίσης γίνονται ακόμη πιο σημαντικά και κρίσιμα. Η έννοια της πρόβλεψης, της νοικοκυροσύνης, της καθαριότητας.
Και κυρίως, να μην ξεχάσουμε να κάνουμε διαλείμματα από τις υποχρεώσεις μας για να λέμε πόσο τα αγαπάμε.

Μπόρα είναι. Θα περάσει. Αλλά κυρίως, εμείς θα την περάσουμε.

Το πώς θα την περάσουμε, συλλογικά και ατομικά θα καθορίσει και το επίπεδο της ομάδας που έχουμε ο καθένας στον μικρόκοσμό του.
Αν είναι ομάδα για Champions League ή ομάδα για τοπικό που πολύ θα της είναι κιόλας.

10+1 κανόνες μιας μαμάς για τις 14 μέρες με το παιδί στο σπίτι

Μετά το πρώτο σοκ του κλεισίματος σχολείων και φροντιστηρίων ανά την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν από χθες το απόγευμα τις ιδανικές λύσεις για το τι θα κάνουν με τα παιδιά, δεδομένων και των ειδικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν να κυκλοφορούμε άνευ λόγου εκτός σπιτιού.

Πρωτόγνωρη η κατάσταση που ζούμε, είναι γεγονός, και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε ευνόητα καθημερινά ερωτήματα που όλοι έχουμε, όπως π.χ. να κρατήσουν τα παιδιά οι παππούδες; Να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή μαζί τους; Να τα βάλω να κάνουν κανένα μάθημα, για να μην τα ξεχάσουν; Με τα ιδιαίτερα τι θα κάνουμε; Να συνεχίσουμε; Στο μπάσκετ το απόγευμα να τα πάω;

Κρίνοντας από το πώς έχουν λειτουργήσει γονείς στο εξωτερικό και δη στις ασιατικές χώρες που βρίσκονται μερικές εβδομάδες μπροστά από εμάς ως προς την επέκταση του ιού, βλέπουμε εταιρείες που όταν έκλεισαν τα σχολεία άνοιξαν αίθουσες συνεδριάσεων για να περνούν εκεί την ημέρα τους τα παιδιά των εργαζομένων. Εκεί τα παιδιά διαβάζουν, κάνουν χειροτεχνίες και αναπόφευκτα κάποια στιγμή παίζουν με ηλεκτρονικά. Εξυπακούεται, ότι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, αναπόφευκτα καταλήγουν εντελώς κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, παιρνώντας πολλές ώρες στις οθόνες.

Στον Χονγκ-Κονγκ πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν προχωρήσει στην τηλε-εκπαίδευση, όπως πρόκειται να συμβεί και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας. Το υπ. Παιδείας εξετάζει τις τελευταίες μέρες όλες τις πιθανές δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να διατηρήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Την ίδια ώρα ορισμένα δημόσια σχολεία έχουν ήδη αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους συστήματα τηλε-εκπαίδευσης, για την εξάσκηση των μαθητών. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει, ότι στο σπίτι του παιδιού υπάρχει διαδίκτυο, αλλά και ότι οι γονείς έχουν κάποιες βασικές ηλεκτρονικές γνώσεις.

Στην Ελλάδα, πάντως, οι ψυχραιμότεροι γονείς και δη όσοι δεν εργάζονται και έτσι πρόκειται να περάσουν πολλές ώρες με τα παιδιά στο σπίτι, έχουν κάνει ήδη το πρόγραμμά τους προκειμένου να προλάβουν την επικίνδυνη ανία που -κατά την γνωστή παραλλαγή του αρχαίου ρητού- «τέχνας κατεργάζεται»!

Η Μαρία, μαμά ενός 9χρονου μαθητή της Γ’ Δημοτικού, προνόησε και από χθες το απόγευμα τοιχοκόλλησε στο σπίτι της τους εξής 10 κανόνες:

 

Όπως η ίδια λέει, μιλώντας στο Infokids.gr, «Θεσπίσαμε κανόνες, γιατί νομίζω πως μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα στην οικογένεια, μαζί με το χιούμορ μας. Αλλιώς, νομίζω, δεν βγαίνει όταν έχεις παιδιά από 4 έως 12 ετών. Το κάθε σπίτι, βέβαια, θα βρει τους δικούς του κανόνες, αλλά εμείς ξεκινήσαμε με αυτούς.» Μάλιστα, επειδή καταλαβαίνει, ότι η έλλειψη παρέας θα κοστίσει στον γιο της αυτές τις μέρες, η Μαρία του πρότεινε όποτε θέλει να επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά ή ακόμα και με βιντεοκλήσεις.

Με τα παιδιά στο σπίτι; Δείτε παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου online!

Είτε επειδή το σχολείο έκλεισε προληπτικά, είτε επειδή το παιδί μας αρρώστησε και το κρατάμε στο σπίτι για να προφυλάξουμε τα υπόλοιπα, το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτές τις μέρες αναζητάμε τρόπους για να γεμίσουμε δημιουργικά και ψυχαγωγικά τον ατελείωτο χρόνο που περνάμε στην… καραντίνα!

Στην Ιταλία, η οποία πλήττεται σημαντικά από τον κορωνοϊό και έχει θέσει το ¼ του πληθυσμού της σε καραντίνα, ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Dario Franceschini, ζήτησε να μεταδοθούν στην τηλεόραση περισσότερα προγράμματα με μουσική, θέατρο, τέχνη και κινηματογράφο. Με τον τρόπο αυτό, ο κόσμος που παραμένει για μέρες κλεισμένος μέσα στο σπίτι, θα έχει την δυνατότητα να ψυχαγωγείται ποιοτικά. Επιπλέον, ο υπουργός ενθάρρυνε τους καλλιτέχνες να προβάλλουν τα σόου τους στα social media.

Ακολουθώντας αυτή την ιδέα, όσοι περνάμε χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι, μπορούμε να επισκεπτόμαστε αυτές τις μέρες τη σελίδα του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία θα βρούμε πολλές και καλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις των προηγούμενων ετών, σκηνοθετημένες από γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μαριάννα Τόλη κ.α.

 

Επισκεφθείτε, λοιπόν, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και απολαύστε την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)