Στο αίμα ασθενών που ανάρρωσαν από κορονοϊό μπορεί να βρίσκεται η ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού σε άτομα που νοσούν βαριά από τον ίδιο ιό. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν την προοπτική «μετάγγισης» πλάσματος αίματος το οποίο φέρει τα αντισώματα, ως θεραπεία σε ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Μάλιστα όπως ανέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί, με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην Πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντική. «Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία πλασμαφαίρεσης έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

news247

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)