Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Μιλούν για «ανοσία της κοινότητας» σε ό,τι αφορά στη βαριά νόσηση, ωστόσο φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, γεγονός που θα φέρει σε δυσκολία το σύστημα Υγείας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει χωρίς μέτρα προστασίας από τον ιό, όπως είναι η μάσκα.

Η επιστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικά της χώρες της Δύσης», λέει ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Τα κράτη προσπαθούν να πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης, ακόμα και για τα σχολεία. Παρατηρούμε ότι η πρώτη στροφή του πανδημικού μαραθωνίου οδεύει προς το τέλος, έχουμε χαμηλή πίεση στο σύστημα υγείας που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπάρχει προηγουμένη νόσηση».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αν και ο κίνδυνος το σύστημα υγείας να καταρρεύσει είναι μικρότερος πλέον, έως και μηδαμινός, παρά την πίεση που ενδεχομένως να υποστεί, ο μεγάλος κίνδυνος είναι «οι χρόνιες επιπλοκές του ιού που ήρθε για να μείνει μόνιμα».

«Η ανοιχτή συμβίωση με τους ιούς έχει τεράστιο κόστος για όλους μας. Ένα 15% των καρκίνων και αρκετών αυτοάνοσων οφείλεται σε τέτοιους ιούς. Σε όρους υγείας, ποιότητας ζωής και οικονομίας, θα είναι μεγάλο το κόστος. Δεν το έχουμε ζυγίσει».

Ο κ. Πρασσάς τονίσει ότι τα μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται, καθώς οι μάσκες προστατευτούν και από την γρίπη, η οποία φαίνεται να έχει επιστρέψει και να είναι σε έξαρση.

Εμβόλια

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα και στην ΕΕ τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

«Θα πιάνουν τις μεταλλάξεις της Όμικρον. Όπως φαίνεται υπάρχει ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την ώρα δε διαφαίνεται κάποιο καινούργιο στέλεχος».

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «μέχρι να εμφανιστεί νέο στέλεχος (σ.σ. τα εμβόλια) θα μας δώσουν καλύτερη προστασία, αλλά δεν είναι πανάκεια».

 

Πηγή: megatv.com

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)