Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς και για την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον AΝΤ1, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων ο κ. Παρασκευής, ανέφερε πως «πρόκειται για νόσημα που δεν είναι και τόσο μολυσματικό. Αφορά κυρίως άνδρες συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής».

Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι γυρίζουν από διακοπές

Για την πανδημία του κορονοϊού και το πώς εξελίσσεται στην χώρα ο καθηγητής τόνισε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και αρχές Αυγούστου, «είχαμε μεγάλη έξαρση, ένα μεγάλο κύμα».

Ο κ. Παρασκευής στη συνέχεια, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου στους πολίτες τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι γυρίζουν από διακοπές, ειδικότερα εάν συναναστρέφονται με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Η γενικότερη σύσταση είναι αυτή, για διάστημα περίπου πέντε ημέρων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε όλοι sefl test, αλλά συστήνεται να αποφύγουμε μετά τις διακοπές να συναντήσουμε τις πρώτες ημέρες υπερήλικες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

«Για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

Για το άνοιγμα των σχολείων και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει, κυρίως δε εάν θα προβλέπεται η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Παρασκευής είπε πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Σημείωσε δε πως η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό, είναι πολύ μικρότερη από όσο παλαιότερα, η ανοσία λόγω του εμβολιασμού και λόγω της νόσησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι σημαντική, ωστόσο συστήνεται στους ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Πηγή: newsbomb.gr

(Επισκέφθηκε 22 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)