Συναγερμός έχει σημάνει μετά την αύξηση την αύξηση του  δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Δημοφιλείς τουριστική προορισμοί έχουν λίγο πριν το κόκκινο και κινδυνεύουν με τοπικά  lockdown.

Πάρος, Μύκονος,Τήνος. Ενώ ανοιχτό είναι ενδεχόμενο να κλείσει η Ίος λόγω των κρουσμάτων.

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Σαντορίνη

Στο «κόκκινο» όμως βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Τα  νησιά που κοκκινίζουν

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

 Πάρο: 5,51%
Μύκονο: 4,27%
Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται δε και στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

 Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη με 281 κρούσματα χθες, ενώ αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται στην Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45), στη Χίο (41), στην Κέρκυρα (30), στη Λευκάδα (23) αλλά και στην Πάρο (22).

Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 3,76%.

 Από σήμερα Πέμπτη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να βάλουν φρένο στα κορονοπάρτι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη.

Στην Ίο φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ενώ στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Υπνεθυμίζεται ότι 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα.

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που περιμένουμε να δούμε τη πορεία θα ακολουθήσει ο αριθμός των κρουσμάτων μιας και είναι η  κορύφωση των θερινών διακοπών και η μετακίνηση προς τα νησιά αυξημένη

Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση
και στα κέντρα διασκέδασης.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)