Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα άτομα με COVID-19 μπορούν να εξαπλώσουν την ασθένεια προτού εμφανίσουν συμπτώματα, ακόμη και αν δεν αισθανθούν ποτέ να είναι άρρωστα.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και, μοιραία, στην Ελλάδα. Ειδικά τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη (σε Αγγλία και Ν. Αφρική) τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο σε αυτό το χρονικό σημείο. Κι ενώ ακόμα μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του ιού, μια ομάδα ερευνητών προσδιόρισε το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συχνότερη εξάπλωση του ιού.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association ποσοτικοποιεί το πόσα νέα κρούσματα προκύπτουν λόγω μετάδοσης του κορονοϊού από άτομα χωρίς συμπτώματα: Συνολικά, το 59% του συνόλου των νέων κρουσμάτων COVID-19 προέρχεται από άτομα χωρίς συμπτώματα, είτε πλήρως ασυμπτωματικά, είτε απλά προσυμπτωματικά.

Κορονοϊός: Το 35% των νέων κρουσμάτων COVID-19 προέρχονται από προσυμπτωματικά άτομα

Τα προσυμπτωματικά άτομα έχουν COVID-19 και δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα της νόσου, αλλά τελικά το κάνουν. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν τον κορονοϊό για μέρες προτού δείξουν οποιοδήποτε σημάδι συμπτωμάτων. «Ο χρόνος από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων (γνωστός ως περίοδος επώασης) πιστεύεται ότι είναι 3 έως 14 ημέρες, αν και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 4-5 ημερών μετά την έκθεση», σύμφωνα με το Harvard Health.

Όχι μόνο είστε μεταδοτικοί πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά είστε επίσης πιθανώς οι πιο μεταδοτικοί εκείνη τη στιγμή. «Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό σε άλλους κατά τις 48 ώρες προτού αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα«, σύμφωνα με το Harvard Health.

Κορονοϊός: Το 24% των νέων κρουσμάτων COVID-19 προέρχονται από ασυμπτωματικά άτομα

Μερικοί ασθενείς δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα COVID-19, παρά το γεγονός ότι περνάνε τη νόσο. Αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει το οριστικό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, διάφορες μελέτες το προσδιορίζουν περίπου στο 40%. Η νέα έρευνα έδειξε ότι το 24% των νέων περιπτώσεων COVID-19 προέρχεται από αυτές τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις.

Κορονοϊός: Το μέγεθος της εξάπλωσης από άτομα χωρίς συμπτώματα επιτάσσει αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης

Όταν συνδυάζεται η προσυμπτωματική και η ασυμπτωματική εξάπλωση του κορονοϊού, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των νέων κρουσμάτων. Είναι δύσκολο να καταπολεμήσουμε έναν ιό που είναι αόρατος σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τήρηση προφυλάξεων, όπως η χρήση μάσκας και η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης.

«Σε τελική ανάλυση το να ελέγξουμε την πανδημία COVID-19 θα απαιτήσει τον έλεγχο της σιωπηρής μετάδοσης του κορονοϊού από άτομα χωρίς συμπτώματα«, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jay C. Butler, αναπληρωτής διευθυντής του CDC για μολυσματικές ασθένειες.

 

iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)