Στην αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας νομού Ηρακλείου αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται πιο συγκεκριμένα τα εξής:
“Η γενικευμένη και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δομών Ψυχικής Υγείας στο νησί προδιαγράφει το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει η έλλειψη δημόσιων δομών και θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για τους/τις πάσχοντες/ουσες, τις οικογένειές τους και την κοινότητα.

Το γεγονός ότι η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Ηρακλείου απειλείται, έρχεται να προστεθεί στο επερχόμενο κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, στην ανυπαρξία εδώ και χρόνια Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νομό Λασιθίου, στο ακέφαλο από παιδοψυχίατρο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, τα ράντζα στις Ψυχιατρικές Κλινικές και την παράδοση της Ψυχικής Υγείας σε πάσης φύσεως ΜΚΟ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΚΛΕ Κρήτης προειδοποιεί ότι το κλείσιμο μια τέτοιας εμβέλειας δομής που εξυπηρετεί χιλιάδες συνανθρώπους μας θα προκαλέσει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο. Παράλληλα, εκφράζει την στήριξη και αλληλεγγύη του στους/ις εργαζόμενους/ες που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Σήμερα είναι αναγκαίο και επίκαιρο να δυναμώσει η διεκδίκηση για :
Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Ψυχικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη. Σε ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας.
Διεπιστημονική στελέχωση των υπηρεσιών με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων Κοινωνικών Λειτουργών.
Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωσή των εργαζομένων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Ηρακλείου με την οποία υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πασχόντων σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες και εκφράζουν το δίκαιο αίτημα τους να συνεχίσουν την εργασία τους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Ηρακλείου δραστηριοποιείται από το 2013 και πλέον επισκέπτεται σε σταθερή βάση 7 ΚΥ του νομού με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα. Τα ΚΥ που επισκεπτόμαστε είναι τα εξής : Μοιρών, Αρκαλοχωρίου, Χάρακα, Αρχανών, Βιάννου, Καστελλίου και Χερσονήσου. Από την ίδρυση της μονάδας έχουν εξεταστεί περίπου 4000 ασθενείς και συνολικά έχουν γίνει 26.000 επισκέψεις.

Η μονάδα αντιμετωπίζει κάθε είδους ψυχικά νοσήματα και σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών πάσχει από χρόνια νοσήματα όπως ψυχώσεις και διπολική διαταραχή, που η φύση των νοσημάτων αυτών επιβάλλει την συνεχή και συστηματική παρακολούθηση των ασθενών αυτών, προκειμένου να μην υποτροπιάσουν. Επιπλέον αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, οργανικά ψυχοσύνδρομα κτλ. Σημαντική είναι η συμβολή μας και στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στα πλαίσια της ποινικής διαμεσολάβησης.

Να σημειωθεί ότι η χρόνια παρακολούθηση των ασθενών με διάγνωση ψύχωσης και διπολικής διαταραχής, έχει οδηγήσει σε μείωση των επανεισαγωγών των ασθενών αυτών στην Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ κατά 45% περίπου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Σημαντικά πλεονεκτήματα της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ενδοχώρας δεν χρειάζεται να διανύσει χιλιόμετρα μέχρι το Ηράκλειο, προκειμένου να εξεταστεί, η καταπολέμηση του στίγματος (δεδομένου ότι η εξέταση γίνεται στα ΚΥ), η δυνατότητα να βρεθούμε με τις οικογένειες των ασθενών, η διασύνδεση με τους γενικούς γιατρούς και την κοινωνική υπηρεσία των δήμων κτλ.

Στην μονάδα εργάζονται ψυχιατροι , με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Βγόντζα, ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγος. Επιπλέον, όπου είναι απαραίτητο, διενεργούμε κατ’οίκον επισκέψεις.
Με θλίψη μας πληροφορηθήκαμε, προ 10ημέρου περίπου, ότι η λειτουργία της Κινητής Μονάδας είναι πλέον στον «αέρα», καθώς φαίνεται ότι η χρηματοδότηση της μονάδας «ξεχάστηκε» να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, άρα οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν προβλέπεται να ανανεωθούν. Και αυτή η εξέλιξη αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή δεν είναι σαφές αν η μονάδα θα μπορεί να λειτουργεί από τον Αύγουστο και μετά.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα απευθυνθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς για την παρακολούθηση τους, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές στην πόλη του Ηρακλείου είναι υποστελεχωμένες και η Ψυχιατρική Κλινικη ΠΑΓΝΗ κυριολεκτικά στενάζει από το φορτίο των νοσηλευομένων; Να τονίσουμε εδώ ότι η Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ είναι η μόνη δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη. Η δυσκολία των ασθενών αυτών να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς είναι δεδομένη, καθώς η πλειοψηφία αυτών λαμβάνουν προνοιακό επίδομα (320 Ε περίπου) ή τα εσοδά τους προέρχονται κυρίως από αγροτικές εργασίες / συντάξεις.
Ως εργαζόμενοι ζητάμε την εύρεση άμεσης λύσης για την συνέχεια της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική υγεία των ωφελουμένων του προγράμματος”. 

(Επισκέφθηκε 21 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)