O καφές αποτελεί διαχρονική αξία σχεδόν για κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη και αυτό έχει και εξήγηση, όπως μας λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavior Genetics» υπάρχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που κάνουν τον καφέ να μας αρέσει.

Ο Πολ Ουίλιαμς στατιστικολόγος του Εθνικού Εργαστηρίου, Λόρενς Μπέρκλεϊ και συγγραφέας της έρευνας παρατηρεί: «Φαίνεται ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θέτουν τα θεμέλια πως τα γονίδια  θα αρχίσουν να επιδρούν». Συνεχίζει ο Ουίλιαμς λέγοντας: «Εάν ένα άτομο βρίσκεται σε περιστάσεις που περιβάλλεται περισσότερο από καφέ, είτε τακτικά στη δουλειά είτε έχει μεγαλώσει σε μια πόλη όπου καλλιεργείται το φυτό – τα γονίδια του θα τον προδιαθέτουν περισσότερο στην κατανάλωση καφέ»

Μάλιστα, αυτό το «φαινόμενο» που ονομάζεται «quantile-specific heritability» σχετίζεται επίσης με τα επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος και μπορεί να παίζει ρόλο και σε άλλα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά όπως τον εθισμό στο αλκοόλ.

Μέρος της έρευνας χρησιμοποίησε δεδομένα από το ερευνητικό κέντρο «Framingham Heart Study» του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, που από το 1948 επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και διατροφής. Το δείγμα αποτελείτο από 4.788 ζευγάρια γονέων και παιδιών και 2.380 ζευγάρια αδελφών. Μέσω στατιστικών μελετών ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί σε ποιον βαθμό λειτουργεί η γενετική στην προτίμηση για τον καφέ. Διαπιστώθηκε ότι από το 36% έως και το 58% θα μπορούσε να είχε καθοριστεί γενετικά η ροπή τους στην κατανάλωση καφέ, αν και δεν διευκρινίζονται ποια γονίδια είναι υπεύθυνα για αυτό.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε επίσης ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης καφέ από έναν γονέα και στην απόκτηση της συνήθειας κατανάλωσης καφέ ενός απογόνου. Ο Ουίλιαμς καταλήγει λέγοντας: «Για πολλά χαρακτηριστικά, όπως η κατανάλωση καφέ γνωρίζουμε ότι έχουν ένα ισχυρό γενετικό συστατικό, ωστόσο βρίσκουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό DNA συσχέτισης. Πρόκειται για μια εντελώς νέα περιοχή εξερεύνησης που μόλις ανοίγει. Νομίζω ότι θα αλλάξει το πώς πιστεύουμε ότι τα γονίδια επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου».

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)