Η λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών στην εφηβεία θα μπορούσε να βοηθήσει τα κορίτσια να διαχειριστούν διαφορετικά γυναικολογικά ζητήματα. Θα μπορούσαν όμως και να κλονίσουν την ψυχολογία τους μελλοντικά;

 Σύμφωνα με μια νεότερη μακροσκελή μελέτη, όσες γυναίκες είχαν ξεκινήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα ως έφηβες, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικό θεωρείται το πόρισμα της μελέτης πως όσες λάμβαναν τα αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα πριν από τα 20 τους χρόνια είχαν 130% υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ.

 Αντίθετα, οι γυναίκες που ξεκίνησαν τις αγωγές ως ενήλικες είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σε ποσοστό 92%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αυτά στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Epidemiology and Psychiatric Sciences, η πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης λόγω των αντισυλληπτικών χαπιών ήταν υψηλότερη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της αντισύλληψης. Παρόλα αυτά, το ποσοστό με το οποίο οι γυναίκες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μειωνόταν όσο αυξανόταν ο χρόνος που λάμβαναν τις συγκεκριμένες αγωγές.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών λόγω της κρίσιμης αυτής ηλικίας: «Η ισχυρή επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στις έφηβες θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εφηβεία. Καθώς οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη βιώσει σημαντικές ορμονικές αλλαγές, μπορεί να είναι πιο δεκτικές όχι μόνο στις ορμονικές αλλαγές αλλά και σε άλλες εμπειρίες ζωής» δήλωσε σχετικά η δρ. Therese Johansson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Η εκτενής μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία περίπου 265.000 γυναικών, ηλικίας 37 με 71 ετών, από τη UK Biobank για την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2010.

 Αν και η κατάθλιψη στις ενήλικες γυναίκες μειώθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια συστηματικής λήψης κάποιου αντισυλληπτικού, αυτή η παρόμοια συχνότητα παρέμεινε υψηλή στις έφηβες ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Η διαταραχή της διάθεσης ήταν ένα κοινό παράπονο μεταξύ των γυναικών που εξετάστηκαν στη μελέτη, που έλαβαν τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια.

 Ωστόσο, η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν προγεσταγόνο, μια ένωση που μοιάζει με την ορμόνη προγεστερόνη, και οιστρογόνα, και δεν συμπεριέλαβε άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως τους κολπικούς δακτυλίους ή τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.

 Η μελέτη περιελάμβανε επίσης έναν γενικά υγιή πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα μπορούσε να υποβαθμίσει τον βαθμό στον οποίο τα ευρήματά τους ισχύουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρενεργειών της αντισύλληψης.

Πηγή: ygeiamou.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)