«Ασφυξία» επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της έξαρσης των ιώσεων, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Προειδοποιεί για κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι κλινικές στο ΕΣΥ από ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν μεγάλη πληρότητα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και ορισμένα της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι κλινικές, ειδικότερα των μεγάλων νοσοκομείων είναι ήδη «γεμάτες», στις εφημερίες εισάγονται δεκάδες ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι τα μεγάλα νοσοκομεία περνούν έναν «γολγοθά» για να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό περιστατικών. «Εισάγονται και παραμένουν στα επείγοντα σε φορεία πάνω από 24ωρο, νοσηλεύονται σε ράντζα ή νοσηλεύονται στη διασπορά. Δηλαδή νοσηλεύονται σε όποια κλινική του νοσοκομείου έχει κενό κρεβάτι», αναφέρει συγκεκριμένα.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων, καθώς τα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε χειρουργικές, μαιευτικές, καρδιολογικές κλινικές και γενικά σε όλο το νοσοκομείο.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να προσφέρει φροντίδα στους νοσηλευόμενους, παράλληλα με τους φιλοξενούμενους ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Οι λιγοστοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί δεν προλαβαίνουν να γυρνάνε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου και να παρακολουθούν τους ασθενείς», υπογραμμίζει, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σοβαρές δυσχέρειες».

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι ασθενείς δεν θέλουν να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές»
Τονίζει, επίσης, πως πολλοί ασθενείς αρνούνται να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές, φοβούμενοι «κρυφές χρεώσεις», μετά και την σύμβαση που υπέγραψε το Υπουργείο Υγείας για την μεταφορά και νοσηλεία ασθενών με παθολογικά προβλήματα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύ κακές συνθήκες νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές που διακομίζονται από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. «Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εν λόγω κλινικές για τις συνθήκες που παρέχουν στους ασθενείς που διακομίζονται από τα νοσοκομεία;», αναφέρει συγκεκριμένα.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, υπογραμμίζει επίσης.

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ, Μ. Γιαννάκος, προτείνει την υιοθέτηση μέτρων για:

* την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,

* τις προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία περισσότερων παθολογικών κλινών,

* την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και

* την προσέλκυση υγειονομικών στο ΕΣΥ.

πηγή: Iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 11 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)