Η κακή αναπνοή, γνωστή και ως κακοσμία του στόματος ή χαλίτωση, είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, από κακή στοματική υγιεινή, μέχρι την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Και ενώ ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος, κάποιες άλλες μπορεί να σου δημιουργούν κακή αναπνοή, χωρίς καν να το ξέρεις. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 6 από αυτούς τους άγνωστους ενόχους.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν πτητικές ενώσεις θείου και είναι γνωστά για το συχνά «πικάντικο» άρωμά τους. Παραδείγματα σταυρανθών λαχανικών είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Τα βακτήρια στο στόμα σου, παράγουν άχρηστα προϊόντα που προκαλούν κακοσμία. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν τα βακτήρια αφομοιώνουν τις πρωτεΐνες από το φαγητό που καταναλώνεις και από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο στόμα σου.

Αλλά αν δεν βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου και δεν χρησιμοποιείς νήμα τακτικά, τα υπολείμματα τροφών από προηγούμενα γεύματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Πηγές τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης, μπορεί να κάψουν λίπος για ενέργεια. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή κετόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να κρύβονται πίσω από την κακοσμία του στόματος
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συνήθως μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος, ιδιαίτερα εάν παραμεληθεί η στοματική φροντίδα. Τα γαλακτοκομικά διασπώνται στο στόμα και επίσης απελευθερώνουν αμινοξέα που περιέχουν θείο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σχετίζεται επίσης με την κακοσμία του στόματος. Όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τη ζάχαρη και τα άμυλα από τη διατροφή, παράγουν οξέα που μπορούν να βλάψουν τα δόντια και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Το αλκοόλ συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος
Το αλκοόλ είναι ένας άλλος πιθανός ένοχος, όταν μιλάμε για την κακοσμία του στόματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην οξείδωση του αλκοόλ στο στόμα και το συκώτι, παράγοντας δύσοσμα υποπροϊόντα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

Καφές
Παρόμοια με τα άλλα τρόφιμα ή ποτά που προκαλούν κακοσμία, ο καφές περιέχει θείο. Και όπως το αλκοόλ, μπορεί επίσης να στεγνώσει το στόμα και να συμβάλει στην κακοσμία του. Επιπλέον, ορισμένα ποτά και τροφές, όπως ο καφές, συνδέονται με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 13 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)