Την δυσοίωνη εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, έκανε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. 
Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα. 
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορονοϊό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Περαιτέρω, το στέλεχος Δ, εξήγησε, «είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη».

«Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών», κατέληξε.

madata.gr

Πηγή: typoskritis.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)