Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας «Κλέων» καθώς αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα 15νθημερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για έναν καύσωνα που θα καταγραφεί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος.

«Είναι πρωτοφανές σε ότι αφορά τη διάρκειά του. Μιλάμε για έναν καύσωνα που θα φτάσει κατά πάσα πιθανότητά τις 15 – 16 ημέρες και θα είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που θα έχουμε δει στη χώρα μας τα τελευταία 40 – 50 χρονιά. Θα δούμε υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή και την επόμενη Τέταρτη. Μιλάμε για έναν καύσωνα που θα τον θυμόμαστε, θα είναι ένας ιστορικός», είπε ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ακραία ζέστη να γίνεται αισθητή σε όλη τη χώρα. Ακόμη και οι επιστήμονες  αιφνιδιάστηκαν από την χρονική εμφάνιση και ένταση του ακραίου φαινομένου.

«Οι εκτιμήσεις που γινόντουσαν από την επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μιλούσαν για ακραίους καύσωνες, το βάζανε χοντρικά τη δεκαετία του 2030 – 2040, δεν το βάζανε τόσο νωρίς», είπε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Κώστας Συνολάκης.

«Hot spot» της κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος
H Μεσόγειος χτυπήθηκε ανελέητα τον φετινό Ιούλιο από θερμοκρασίες «φωτιά» και δασικές πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν hot spot της Κλιματικής Αλλαγής.

«Η Μεσόγειος είναι ένα hot spot των υψηλών θερμοκρασιών που εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Όλη η Ευρώπη δυστυχώς θερμαίνεται με τον διπλάσιο ρυθμό από ό, τι όλες οι υπόλοιποι ήπειροι του πλανήτη. Στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη πολύ έντονα τα σημάδια και δυστυχώς είμαστε στην αρχή», λέει ο κ. Λαγουβάρδος

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση», συμπληρώνει ο κ. Συνολάκης.

«Καμίνι» η Αθήνα
Νερά, βεντάλιες, ομπρέλες και ανάσα δροσιάς στο σιντριβάνι για όσους τολμηρούς κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

«Η αλήθεια είναι ότι συνηθίσαμε να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι».

Παρόμοιες εικόνες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα.

Έρχονται 46αρια
Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, ανάσες δροσιάς θα έρθουν μετά τις 3 Αυγούστου.

Σήμερα Κυριακή, αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ και η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 5 ετών, αφού σε ολόκληρη τη χώρα ο υδράργυρος δε θα πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα αναμένεται μικρή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, έως 40 βαθμούς λόγω του μελτεμιού, πρόσκαιρα ωστόσο αφού από την Τρίτη νέο, σφοδρότερο κύμα καύσωνα, θα επηρεάσει τη χώρα.

Δεν είναι απίθανο, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, να δούμε ακόμα και 46 βαθμούς Κελσίου, με την Τετάρτη 26/07/2023, να χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους ως η πιο δύσκολη και θερμή ημέρα του φετινού καλοκαιριού.

Από την Πέμπτη και μετά, αναμένεται ισχυρός βοριάς ο οποίος θα ρίξει τη θερμοκρασία σε υποφερτά για την εποχή επίπεδα.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)