Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας και στη χώρα μας. Όπως είπε το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για αδενοϊό, ο οποίος εικάζεται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. 

 Τόνισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας πως τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, έσπευσε να καλέσει τα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος καλεί σε επαγρύπνηση  τους γιατρούς

Καμία αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας δεν έχει παρατηρηθεί σε παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), την ώρα που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για την μυστηριώδη ηπατίτιδα που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά. 

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα νεότερα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας – αγνώστου αιτιολογίας προς το παρόν – σε παιδιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα παιδιατρικά κρούσματα ηπατίτιδας σύμφωνα με τις οποίες «συνιστάται προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έλαβε η ΕΕΜΗ, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

 Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ίκτερο,
υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων,
κνησμό,
αρθραλγία/μυαλγία,
πυρετό,
ναυτία,
εμετό ή κοιλιακό άλγος,
λήθαργο ή απώλεια όρεξης,
τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Παράλληλα, η ΕΕΜΗ εξηγεί πως ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Τέλος, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου.

Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

madata.gr
(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)