Εκρηκτικό «κοκτέιλ» στη χώρα δημιουργούν οι ιώσεις μέσα στις γιορτές. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, 16.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν κάποιο ιατρείο, έχοντας γρίπη, κορωνοϊό ή RSV.
«Πυρετό έχουμε και διάφορα άλλα του πυρετού, αλλά κυρίως δεν πέφτει».

Είναι ένας ακόμη πατέρας που μπαίνει με την κόρη του στα χέρια στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ. Ανησυχεί γιατί ο πυρετός στο μικρό κοριτσάκι δε δείχνει σημάδια ύφεσης. Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, με τα μικρά παιδιά να είναι πιο ευάλωτα.

Δεκάδες γονείς πέρασαν ανήμερα των Χριστουγέννων την πύλη του νοσοκομείου για να εξεταστούν τα παιδιά τους. Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Μετά από τα τρία χρόνια πανδημίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών έχει εξασθενήσει, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

«Σήμερα η μισή Ελλάδα βήχει κι άλλη μισή έχει καταρροή. Αυτήν την στιγμή τα παιδάκια, ιδιαίτερα όσα έχουν γεννηθεί μέσα στην καραντίνα, είναι από πλευράς ανοσοποιητικού σε παρθένα κατάσταση με συνέπεια οι ιοί, ιδιαίτερα ο συγκυτιακός ιός, να τα βρίσκει τελείως απροετοίμαστα με συνέπεια να νοσούν πολλά βαριά και πολλές φορές να χρειάζονται φροντίδα στα νοσοκομεία», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστήμιου Κρήτης.

Τριδημία
Οι τρεις βασικοί ιοί που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό είναι ο συγκυτιακός ιός που δημιουργεί προβλήματα στο αναπνευστικό, ιδίως στα μικρά παιδιά, ο H1N1 της ομάδας Α της γρίπης και φυσικά ο κορωνοϊός.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)