Σε 143 ανέρχονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί στη χώρα μας το 2023.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 107 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν εμφάνισαν καθόλου εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 12 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 64 ετών.

Οπως επισημαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των θανόντων διαμορφώνεται στα 81 έτη.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, τέσσερις ασθενείς παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ δύο ακόμα νοσηλεύονται, εκτός ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Μέχρι στιγμής, 100 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους.

Κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς των περιοχών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καστοριάς, Αρτας και Ιωαννίνων.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πιθανή και αναμενόμενη θεωρείται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

 Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)