Νέα έρευνα έδειξε ότι οι καβγάδες στα ζευγάρια προκαλούν φλεγμονή στο έντερό τους, που συνδέεται με μια σειρά άλλα προβλήματα

Τα ζευγάρια που λειτουργούν με έντονη επικριτική διάθεση ο ένας για τον άλλον και έχουν συνεχώς διαφωνίες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι… ετοιμοπόλεμοι σύζυγοι είναι επίσης πιο πιθανόν να έχουν το σύνδρομο του διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου που έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια κόπωση και η πολλαπλή σκλήρυνση.

«Το στρες στον γάμο είναι ένα ιδιαίτερα έντονο στρες, επειδή ο σύντροφος είναι θεωρητικά το βασικό στήριγμα και σ’ έναν προβληματικό γάμο ο σύντροφος μετατρέπεται σε βασική πηγή στρες» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ Janice Kiecolt- Glaser του Ohio State University. «Πιστεύουμε ότι η καθημερινή γαμήλια δυσκολία, τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους, προκαλεί αλλαγές στο έντερο, που οδηγούν σε φλεγμονή και πιθανά σε ασθένεια» συμπληρώνει.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας δεδομένα από 43 ζευγάρια ηλικία 24 έως 61 ετών, που ήταν υγιή και παντρεμένα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι επιστήμονες τους παρότρυναν να συζητήσουν για θέματα για τα οποία διαφωνούσαν, όπως τα χρήματα και τα πεθερικά.

Οι συζητήσεις τους διαρκούσαν 20 λεπτά και βιντεοσκοπούνταν. Οι ειδικοί λάμβαναν αίμα από τα ζευγάρια πριν και μετά τον τσακωμό. Προέκυψε ότι τα ζευγάρια που έδειχναν επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της διαφωνίας είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης LBP, που συνδέεται με το σύνδρομο διαπερατού εντέρου.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)