Η νηστεία με σκέτο νερό -όπου οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τίποτα άλλο εκτός από νερό για αρκετές ημέρες- μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα το διατηρήσετε, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο. Επίσης, τα άλλα μεταβολικά οφέλη της νηστείας στο νερό, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτιωμένη χοληστερόλη, φαίνεται να εξαφανίζονται αμέσως μετά το τέλος της νηστείας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για όσους κάνουν νηστεία με νερό ή παρόμοιο είδος νηστείας όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μικρό αριθμό θερμίδων την ημέρα, δήλωσε η Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής, η οποία ηγήθηκε της μελέτης

«Το γενικό μου συμπέρασμα είναι ότι υποθέτω ότι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τη νηστεία, αλλά φαίνεται ότι έχει πολλή προσπάθεια και όλα αυτά τα μεταβολικά οφέλη εξαφανίζονται», είπε η Varady. Τόνισε, ωστόσο, ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει μια από αυτές τις νηστείες για περισσότερες από πέντε ημέρες χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Η Varady, ειδικός στη διαλειμματική νηστεία, είπε ότι ήθελε να μελετήσει τη νηστεία με σκέτο νερό γιατί ξαφνικά άρχισε να έρχεται σε επαφή με δημοσιογράφους το περασμένο φθινόπωρο που ήθελαν να ακούσουν τη γνώμη της για αυτό. Σκέφτηκε ότι αν επρόκειτο να σχολιάσει, θα έπρεπε να διερευνήσει την υπάρχουσα έρευνα.

Η νέα εργασία είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση οκτώ μελετών για τη νηστεία με νερό ή τη νηστεία Buchinger, μια νηστεία υπό ιατρική επίβλεψη που είναι δημοφιλής στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μόνο μια μικρή ποσότητα χυμού και σούπας την ημέρα. Η ομάδα της Varady εξέτασε τα αποτελέσματα από καθεμία από αυτές τις μελέτες για να δει τι λένε σωρευτικά τα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της νηστείας στην απώλεια βάρους, καθώς και έναν αριθμό άλλων μεταβολικών παραγόντων.

Η νηστεία φάνηκε να προκαλεί σημαντική βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι που νήστευαν για πέντε ημέρες έχασαν περίπου το 4-6% του βάρους τους. Όσοι νήστευαν για 7-10 ημέρες έχασαν το 2-10%, και εκείνοι που νήστευαν για 15 έως 20 ημέρες έχασαν το 7-10%.

Μόνο μερικές από τις μελέτες της ανασκόπησης παρακολούθησαν εάν οι συμμετέχοντες κέρδισαν πίσω το βάρος που είχαν χάσει μόλις τελείωσε η νηστεία. Σε μια από αυτές, οι άνθρωποι κέρδισαν πίσω ό,τι είχαν χάσει σε μια πενθήμερη νηστεία νερού μέσα σε τρεις μήνες. Σε δύο άλλες μελέτες, μόνο ένα μικρό ποσό του χαμένου βάρους επέστρεψε, αλλά αυτές οι μελέτες ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων μετά το τέλος των νηστειών.

Ήταν σαφές ότι τα μεταβολικά οφέλη των νηστειών εξαφανίστηκαν αμέσως μετά το τέλος των νηστειών. Οι βελτιώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα ήταν βραχύβιες και επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα γρήγορα αφού οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε ξανά.

Ενώ ορισμένες μελέτες έδειξαν μειώσεις της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, άλλες δεν έδειξαν τέτοιο όφελος. Όσον αφορά τον γλυκαιμικό έλεγχο, μειώσεις της γλυκόζης νηστείας, της ινσουλίνης νηστείας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σημειώθηκαν σε ενήλικες με νορμογλυκαιμία. Αντίθετα, αυτοί οι γλυκορυθμιστικοί παράγοντες παρέμειναν αμετάβλητοι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Σημαντική απώλεια άλιπης μάζας

Οι πιο συχνές παρενέργειες αυτών των παρατεταμένων νηστειών ήταν παρόμοιες με εκείνες της διαλειμματικής νηστείας, είπε η Varady, όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία και πείνα. Δεν υπήρξαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις μελέτες, όπως μεταβολική οξέωση. Σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατεταμένες νηστείες έχασαν περίπου τα δύο τρίτα του βάρους τους σε άλιπη μάζα και το ένα τρίτο σε μάζα λίπους.

Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές κατά την απώλεια βάρους, όπου χάνεται περισσότερο λίπος από μυς. Είναι λογικό ότι αυτές οι ακραίες νηστείες είχαν αυτό το αποτέλεσμα, είπε, επειδή «το σώμα χρειάζεται μια συνεχή πρόσληψη πρωτεΐνης. Εάν δεν την έχει, τότε αντλεί από τους μυς».

Η έρευνα της Varady για τη διαλειμματική νηστεία εξέτασε το πόσο καλά λειτουργεί για την απώλεια βάρους, καθώς και σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως εάν η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τη γονιμότητα -βρήκε ότι δεν το κάνει. Είπε ότι θα ενθάρρυνε κάποιον που ελπίζει να χάσει βάρος να δοκιμάσει τη διαλειμματική νηστεία αντί για τη νηστεία με σκέτο νερό, «επειδή υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους».

Πηγή: healthyliving.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)