Η τάση άρνησης του προκαθοσρισμένου εμβουλιασμού των παιδιών από μία μερίδα «επαναστατών» γονιών και οι μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από χώρες της εμπόλεμης ζώνης σε Ασία και Αφρική, επανέφεραν αρρώστιες που είχαν αντιμετωπιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά στον Δυτικό κόσμο. Η επιστροφή της ιλαράς είναι πλέον γεγονός, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων, κάθως πάνω από 41.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από την παιδική αρρώστια, η οποία είχε αντιμετωπιστεί μέσω του τακτικού και προγραμματισμένου εμβολιασμού.

Ο αριθμός των ασθνεών είναι εντυπωσιακός, καθώς το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, ενώ 37 από τους ασθενείς απεβίωσαν. Η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το 2017 είναι αξιοσημείωτη, καθώς σε ολόκληρο το έτος είχαν καταγραφεί 23.927 περιπτώσεις ιλαρά, ενώ στο μέσο του 2018, ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2016, δε, τα κρούσματα ιλαρά ήταν 5.273, γεγονός που αναδεικνύει τη ραγδαία εξάπλωση της ιλαρά, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ιλαρά μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς, καθώς και σοβαρότατες επιπλοκές στον οργανισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει επιτυχώς και δίχως συνέπειες την ιλαρά, ωστόσο ένα ποσοστό εξελίσσεται σε εγκεφαλίτιδα, μινιγγίτιδα, φλεγμονώδεις σπασμούς, πνευμονία, ακόμη και ηπατίτιδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών, με την πρώτη δόση να χορηγείται από τα πρώτα γενέθλιά τους.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)