Σημαντική βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία ασθενών μετά από συστηματική άσκηση

Η μέτρια άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να αναστρέψει τα πρώτα στάδια της άνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση -συχνά τα πρώτα στάδια της άνοιας- που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης διάρκειας έξι μηνών, παρουσίασαν σημαντική αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους μετά το πέρας του προγράμματος.

Οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν ηλικίας από 55 έως 89 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε ένα 45λεπτο πρόγραμμα εντατικής άσκησης σε γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 70% τον ρυθμό της καρδιάς τους, γεγονός που για τους περισσότερους ανθρώπους επιτυγχάνεται με ένα χαλαρό τρέξιμο. Την ίδια ώρα, η δεύτερη ομάδα έπρεπε να κάνει μόνο ήπιες ασκήσεις και διατάσεις.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας, των οποίων η μνήμη και η δύναμη του εγκεφάλου τους ήταν πτωτική πριν αρχίσει το πρόγραμμα, είδαν μερικά από τα συμπτώματα να αντιστρέφονται, ενώ παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητά τους να οργανώνουν και να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και παράλληλα πολλαπλά καθήκοντα.

Πρωτεϊνη

Την ίδια ώρα, η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξήθηκε, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Τau, που προσβάλλει τα κύτταρα του εγκεφάλου και θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντίθετα, οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας δεν παρουσίασαν καμία από τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στην πρώτη ομάδα. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προτρέπουν τους ανθρώπους να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας αλλά και άλλων ασθενειών.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της άνοιας, ακόμα και μετά την εμφάνισή της.

Espressonews.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)