Στη σκιά της νέας πιο μολυσματικής υποπαραλλαγής του κορονοϊού Covid XBB.1.5 και της έξαρσης κρουσμάτων στην Κίνα, η Ευρώπη «οχυρώνεται» εν αναμονή νέου μεγάλου κύματος κορονοϊού.

 Από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΕΕ με αφορμή τις εικόνες που έρχονται από μεγαλοπουπόλεις της Κίνας, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μία συντονισμένη προληπτική προσέγγιση που θα αφορά τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γηραιά Ήπειρο από την Κίνα. Εν αναμονή αποφάσεων στην Ελλάδα, καθώς ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπ. Υγείας.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα.

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνονται να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Ενώ, ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν τα μέτρα αυτά με τυχαίες δοκιμές επιβατών που φθάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Προς το παρόν τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, με τις χώρες της Ευρώπης όμως υιοθετούν μερικά από αυτά, υπό το φόβο έξαρσης κρουσμάτων.

Μέτρα σε Βέλγιο και Αγγλία

Την αρχή έκανε το Βέλγιο, το οποίο θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα. Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στην ΕΕ. Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε να δημοσιευτεί το Σάββατο, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Επίσης, το Σάββατο είναι η πρώτη φορά που τα λύματα από πτήση που έρχεται από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορονοϊό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από σήμερα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αγγλία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

«Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται στην Κίνα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε ανακοίνωσή του.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα independent, η «άκρως μολυσματική» υποπαραλλαγή του Covid XBB.1.5 θα οδηγήσει το επόμενο κύμα του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ταχεία εξάπλωσή του σε άλλες χώρες θα πρέπει να είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σε συναγερμό και η Ελλάδα

Η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα φέρνει εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τα μέτρα στα ταξίδια από την Κίνα. Συναγερμό για την αύξηση των κρουσμάτων και τις εικόνες που παρατηρούνται στις κινεζικές πόλεις έχει σημάνει και στη χώρα μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αντικείμενο της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι είναι το ζήτημα της πανδημικής έξαρσης στην Κϊνα και τις συστάσεις της ΕΕ για τις αεροπορικές αφίξεις.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι συστάσεις του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μετά από πολύωρη σύσκεψη, «ενεθάρρυνε σθεναρά» τα κράτη μέλη να ζητούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ το πολύ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.

 

madata.gr
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)