Εάν κάποιος νιώθει την καρδιά του να χτυπάει πολύ δυνατά είναι φυσικό να τρομάξει και να αρχίσει να αναζητεί τις αιτίες. Συνήθως, οι καρδιακοί παλμοί, που είναι γρήγοροι ή δυνατοί, είναι απλώς μέρος της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και δεν δημιουργεί ανησυχία.

Ωστόσο πώς θα καταλάβετε αν κάτι είναι ακίνδυνο ή αν χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Μία ομάδα καρδιολόγων εξήγησε στην βρετανική εφημερίδα Sun πότε είναι φυσιολογικό να νιώθει κανείς έντονα τους καρδιακούς παλμούς του και πότε θα πρέπει να ανησυχήσει.

Όταν κάνετε γυμναστική

Όπως είναι φυσικό, όταν βρίσκεστε στο γυμναστήριο είναι απόλυτα φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπάει δυνατά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η προπόνησή σας είναι έντονη, σύμφωνα με την καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Morristown στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, Anjali Dutta.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο σκληρή είναι η άσκησή σας, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει η καρδιά σας για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε. Οι μύες σας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά σας θα χτυπά πιο γρήγορα για να αντλήσει αίμα και να παραδώσει οξυγόνο, ανέφερε η Αnjali Dutta.

Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε τους παλμούς της καρδιάς σας ώρες μετά την προπόνησή σας, αξίζει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, πρόσθεσε η καρδιολόγος.

Όταν ξεκουράζεστε

Αν έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ο καρδιακός σας παλμός γίνεται πιο δυνατός όταν ξαπλώνετε στον καναπέ ή τις στιγμές πριν κοιμηθείτε δεν είναι απαραίτητο να ανησυχείτε.

«Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε/να ακούτε τον καρδιακό σας παλμό ενώ ξεκουράζεστε, εάν αυτό διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά», είπε ο Anjali Dutta.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες ή η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Η θέση στην οποία κοιμάστε θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στο να χτυπάει πιο δυνατά η καρδιά σας, σύμφωνα με τον διευθυντή Καρδιολογίας στο Beverly Hills Cardiovascular των ΗΠΑ, Sam Setareh.

«Ο ύπνος με λυγισμένη ή κουλουριασμένη στάση στο πλάι μπορεί να αυξήσει την εσωτερική πίεση, οδηγώντας σε αίσθημα έντονων παλμών», εξήγησε ο διευθυντής Καρδιολογίας. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν αισθάνεστε άνετα σε αυτή την θέση.
Σύμφωνα με την Anjali Dutta, θα πρέπει να ανησυχείτε μόνο αν αυτό συμβαίνει πολλές φορές για αρκετές ημέρες.

Τι προκαλεί αίσθημα έντονων καρδιακών παλμών

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν την καρδιά σας να χτυπά δυνατά στο στήθος σας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) αναφέρει τους παρακάτω λόγους:

  • Εντατική άσκηση
  • Έλλειψη ύπνου
  • Στρες και άγχος
  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη
  • Νικοτίνη

Μερικές φορές οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε στην εμμηνόπαυση, ενώ μερικές γυναίκες το παθαίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λιγότερο συχνά, μπορεί να προκληθούν από σιδηροπενική αναιμία, υπερθυρεοειδισμό ή από πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Ο Sam Setareh, προτείνει στους ανθρώπους που υποφέρουν από αίσθημα δυνατών καρδιακών παλμών να προσπαθήσουν να έχουν μία εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: enikos.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)