Μάθαμε πολύ πρόσφατα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτάσουμε τα 120 (μπορεί και 150), εφόσον το προσδόκιμο ζωής όλο και μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ή να ορίσει με ακρίβεια το πόσα χρόνια θα ζήσει. Εφόσον όμως είναι πολύ πιθανό να φτάσεις μέχρι τα 100, μπορείς να υιοθετήσεις τις πρωινές συνήθειες όλων των ανθρώπων που κατοικούν στις Blue Zones και κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους ρυθμό. Εκτός αν θέλεις να μετακομίσεις άμεσα στην Ικαρία, τη Σαρδηνία ή την Οκινάουα.

Μέχρι να συμβεί αυτό, πάρε μία ιδέα για το πώς ξεκινούν τη μέρα τους οι «ειδικοί». Κάτι θα ξέρουν. Ακολουθούν οι πρωινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να επιμηκύνεις τη ζωή σου.

Βρες το ikigai σου

Τι σου δίνει κίνητρο να σηκώνεσαι κάθε πρωί; Ο ιαπωνικός ορισμός του ikigai περιγράφει αυτές τις σπίθες που φωτίζουν την ψυχή σου και σε βοηθούν να ανακαλύψεις το δικό σου νόημα για τη ζωή. Και αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, αλλά ούτε και από πού να ξεκινήσεις, ο νευροεπιστήμονας Ken Mogi, σου δίνει τα 5 βήματα. Ξεκίνα από τα απλά και μικρά, αποδέξου τον εαυτό σου, συνδέσου με άλλους ανθρώπους και τον πλανήτη, βρες τη χαρά στα μικρά πράγματα και ζήσε στο παρόν.

Στις πρωινές συνήθειες να είναι πάντα το πρωινό

Η μεσογειακή και χορτοφαγική διατροφή σου δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και συμβάλει στο να ζήσεις πολλά πολλά χρόνια. Το πρωινό είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας, θέτει τον σωστό τόνο για να την ξεκινήσεις και μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη. Μία εξαιρετική επιλογή είναι ένα healthy bowl με βρώμη, ξηρούς καρπούς και γάλα αμυγδάλου. Ή μπορεί να προτιμάς ένα τέλειο smoothie με φρούτα και λαχανικά.

Ο καφές μπαίνει στις απαραίτητες πρωινές συνήθειες

Όχι ότι δεν το κάναμε ήδη, αλλά μόλις αποκτήσαμε έναν ακόμη λόγο. Προτίμησέ τον σκέτο και μην τον φορτώνεις με ζάχαρη και κρέμες. Ιδανικά, απόλαυσέ τον με καλή παρέα και κάνε τον καφέ σου το ιδανικό μέσο κοινωνικοποίησης. Κάτι ξέρουν στα χωριά και τα νησιά.

Πες έναν καλό λόγο

Όχι μόνο στον σύντροφο, τα παιδιά ή τους φίλους σου. Πες έναν καλό λόγο σε έναν άγνωστο. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, η καλή διάθεση και τα κομπλιμέντα είναι μεταδοτικά και το πιθανότερο είναι ότι θα σου επιστραφεί. Και αυτό σου προσθέτει χρόνια ζωής.

ladylike.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)