Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων κατά της χολέρας είναι ελλιπέστατο, καθώς όλες οι διαθέσιμες δόσεις για αυτόν τον μήνα έχουν ήδη διατεθεί σε χώρες που δίνουν μάχη με μεγάλες επιδημίες, δήλωσαν στο Reuters δύο φορείς των Ηνωμένων Εθνών.

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους προβλέπεται έλλειμμα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δόσεων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, πρόσθεσε αξιωματούχος της UNICEF, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως. «Το απόθεμα είναι άδειο», δήλωσε ο Φιλίπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής επί των θεμέτων της χολέρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η οξεία έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο ΠΟΥ συνέστησε να χρησιμοποιηθεί μόνο μία δόση αντί για δύο, για να διαχειριστεί το απόθεμα που διαχειρίζεται από κοινού με άλλους οργανισμούς υγείας.

Όμως η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ανεπαρκή προμήθεια.

Μόνο τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν 40.900 κρούσματα και 775 θάνατοι από 17 χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση της χολέρας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί η χολέρα

Η χολέρα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες χωρίς θεραπεία, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η ασθένεια προκαλείται από ένα βακτήριο που εξαπλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση. Αλλά και τα εμβόλια είναι ένα εργαλείο που σώζει ζωές.

Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένας εγκεκριμένος από τον ΠΟΥ παραγωγός που παράγει εμβόλια χολέρας για παγκόσμια χρήση, η νοτιοκορεατική Eubiologics Co, αν και γίνονται προσπάθειες για την επέκταση του αγωγού.

Ο αναπληρωτής διευθυντής προμηθειών ανοσοποίησης της UNICEF, Άντριου Τζόοουνς, δήλωσε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είναι επί του παρόντος διαθέσιμες μηνιαίως, ενώ φέτος αναμένονται συνολικά περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων δόσεων τόσο για την αντιμετώπιση επιδημιών όσο και για προληπτικές εκστρατείες το 2024, είπε.

Πηγή: tromaktiko.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)