«Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της φλεγμονής στις αρθρώσεις σας και της φλεγμονής στο έντερό σας. Για να απαλλαγούμε από τη φλεγμονή, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να στηρίζουμε τη λειτουργία ενός υγιούς εντέρου», υπογραμμίζει ο Dr Eric Berg στο κανάλι του στο YouTube.

Tροφές που προκαλούν φλεγμονή:

– Σιτηρά
– Αλκοόλ
– Ζάχαρη
– Junk food/υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
– Καλαμπόκι
– Σόγια
– Σπορέλαια
– Πρωτεΐνες γάλακτος Α1
– Φυτικές ίνες και προϊόντα λειτουργικών ινών
– Προϊόντα φυτικής πρωτεΐνης

«Ακόμη και τα φασόλια, γενικότερα τα όσπρια και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα εάν αντιμετωπίζετε μια φλεγμονώδη κατάσταση. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε τη δίαιτα των σαρκοφάγων για ορισμένο χρονικό διάστημα», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg.

Η βασική αιτία της φλεγμονής ξεκινά από το έντερο και ονομάζεται εντερική διαπερατότητα ή διαρροή εντέρου. Η γλουταμίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, είναι απαραίτητη για αυτήν την κατάσταση.

Μοσχαρίσιο κρέας και φλεγμονές

Η καλύτερη τροφή για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι το μοσχαρίσιο κρέας, σύμφωνα με τον Dr Eric Berg, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμίνη. Η γλουταμίνη υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και είναι ευεργετική για φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ο ρόλος της γλουταμίνης

Η γλουταμίνη έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία του εντέρου. Το σώμα μας παράγει φυσικά αυτό το αμινοξύ, το οποίο βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα αλλά διατίθεται στην αγορά και σε συμπληρώματα διατροφής.

Η μορφή που βρίσκεται σε τρόφιμα και συμπληρώματα είναι η L-γλουταμίνη. Ορισμένα συμπληρώματα την αναφέρουν ως L-γλουταμίνη, αλλά άλλα χρησιμοποιούν απλώς τον ευρύτερο όρο γλουταμίνη.

Ενώ η L-γλουταμίνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών και την εκτέλεση άλλων λειτουργιών, η D-γλουταμίνη φαίνεται να είναι σχετικά ασήμαντη στους ζωντανούς οργανισμούς.

Η L-γλουταμίνη μπορεί να παραχθεί φυσικά στο σώμα. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο αίμα και σε άλλα σωματικά υγρά. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι ανάγκες του σώματός σας σε γλουταμίνη είναι μεγαλύτερες από την ικανότητά του να την παράγει.

Τι μπορούν να φάνε αντί για μοσχαρίσιο κρέας όσοι είναι χορτοφάγοι
Μια από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφές για χορτοφάγους είναι το λάχανο. Το λάχανο, ειδικά το κόκκινο λάχανο, είναι μια εξαιρετική πηγή γλουταμίνης.

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε γλουταμίνη είναι τα εξής:

– Πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί
– Κεφίρ
– Αυγά
– Ψάρι
– Ζωμός από κόκαλα

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)