Μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν κάτι ελαφρύ και τονωτικό μετά την άσκηση.

Οι αθλητές και όσοι γυμνάζονται έχουν τον σημαντικότερο λόγο να επικεντρωθούν στη διατροφή καθώς η αναπλήρωση των υγρών και των θρεπτικών συστατικών μετά από έντονη προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση και αναπλήρωση των μυών και στη διατήρηση ισχυρών οστών. Εάν τα θρεπτικά συστατικά δεν αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, οι αθλητές αντιμετωπίζουν κόπωση και μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν την ένταση των ασκήσεων τους, μας λέει η Δέσποινα Λιγκουνάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Ένα ρόφημα που συχνά παραβλέπεται ως ποτό αποκατάστασης είναι το γάλα.

Γιατί το γάλα

Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό – απορροφώνται γρήγορα και μεταβολίζονται από τον οργανισμό για να παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της αναπλήρωσης των θρεπτικών συστατικών.

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το γάλα που καταναλώνεται ως ποτό αποκατάστασης και επανυδάτωσης μετά την άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματικό, αν όχι περισσότερο, από τα εμπορικά διαθέσιμα αθλητικά ποτά και μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των μυών.
Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι η πρωτεΐνη. Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) για πρωτεΐνες για υγιείς ενήλικες είναι 0,4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, ωστόσο για τους αθλητές μπορεί να είναι υψηλότερο.

Ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη στη φυσική απόδοση.
Περιέχει μια ιδανική ισορροπία απαραίτητων αμινοξέων που δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας που εξασφαλίζουν την σωστή ανάπτυξη μυϊκών ιστών.

Καλή πηγή υδατανθράκων

Το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται εντός τριάντα λεπτών μετά την άσκηση θα μεταφερθούν στους μυς για άμεση χρήση ή θα αποθηκευτούν ως γλυκογόνο για την επόμενη δραστηριότητα. Η αδυναμία κατανάλωσης επαρκών υδατανθράκων μετά την άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μυϊκό πόνο.

Τέλος, οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο γάλα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη βελτιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων.
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των ιστών ενώ η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και το φώσφορο.
Τα ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στο γάλα, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη διατήρηση ισχυρών οστών, στη σωστή λειτουργία των μυών και στην ισορροπία υγρών.

Πηγή: healthstories.gr

(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)