Τα self test αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για το φαρμακείο που ετοιμάζουν οι ταξιδιώτες που αναχωρούν για τις διακοπές του Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), μαζί με τα παυσίπονα, τα αντιπυρετικά αλλά και τα φάρμακα για την πίεση, την καρδιά και την χοληστερίνη, προμηθεύονται και self test ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί, να μπορούν να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, το φαρμακείο με τα είδη πρώτης βοήθειας για τις ημέρες των διακοπών πρέπει να είναι μικρό και περιεκτικό και να μην τοποθετείται μέσα στη βαλίτσα, ώστε οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. 

«Φέτος καταγράφεται αύξηση στην αγορά self test από πολίτες που έρχονται στο φαρμακείο και τα προμηθεύονται πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να είναι σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που δεν αποφύγουν τον συγχρωτισμό, να γνωρίζουν άμεσα αν έχουν κολλήσει κορονοϊό», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.

Παράλληλα, συμβουλεύει ότι «οι εκδρομείς πρέπει να εφοδιαστούν με παυσίπονα και αντιπυρετικά χάπια, ενώ όσοι είναι χρόνιοι πάσχοντες οφείλουν να φροντίσουν να έχουν μαζί τους τα φάρμακα που απαιτεί η θεραπευτική αγωγή τους. Επιπλέον οι ταξιδιώτες πρέπει να προμηθευτούν ένα καλό εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα και τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από μέδουσες, η εμφάνιση των οποίων φέτος έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα ή από επαφή με φυτά. Επίσης να έχουν αντηλιακό και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «από το φαρμακείο των διακοπών δεν πρέπει να λείπουν βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπίδεσμοι υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών. Επίσης οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντρί μέλισσας».

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές στο γαστρεντερολογικό. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές, «πριν την αναχώρησή τους οι ταξιδιώτες μπορούν να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους και να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα σκευάσματα ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο. Επιπλέον για όσους αισθάνονται ζάλη ή ναυτία σε κάποιο μεγάλο ή δύσκολο ταξίδι, μπορούν να ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους χάπια ή τσίχλες για την αντιμετώπισή τους».

Προσοχή στη μεταφορά και την αποθήκευση

Ιδιαίτερη προσοχή  απαιτούν, όμως, και η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. «Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται είτε σε ισοθερμική τσάντα είτε σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν οι ταξιδιώτες φτάσουν στον προορισμό τους, πρέπει να τα βάλουν σε ψυγείο. Συνήθως όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Πηγή: enikos.gr

(Επισκέφθηκε 19 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)