Η φαγούρα στα γένια είναι δυσάρεστη και άβολη. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν η γενειάδα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ή ακόμα και αν είναι αναπτυγμένη.

Η φαγούρα στα γένια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, μπορεί να είναι εύκολο να αγνοηθεί και να υποχωρήσει μόνη της, ή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και να απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Από τι προκαλείται η φαγούρα στα γένια

Ορισμένα αίτια είναι ήσσονος σημασίας, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να απαιτούν θεραπεία. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι:

1. Πώς μεγαλώνουν οι τρίχες στο πρόσωπο του καθενός

Ανάλογα με τους τρόπους που αναπτύσσονται οι τρίχες και τα θυλάκια, η διαδικασία ανάπτυξης μιας γενειάδας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Όταν ξυρίζεστε, η αιχμηρή άκρη της τρίχας παραμένει στο εσωτερικό του τριχοθυλακίου. Καθώς μεγαλώνει η τρίχα, η αιχμηρή άκρη μπορεί να χαράξει το θυλάκιο και να προκαλέσει κνησμό.

Αν κάποιος που συνήθιζε να ξυρίζεται συχνά, αρχίσει να αφήνει γένια, αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο ερεθισμό των τριχοθυλακίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ταλαιπωρία και κνησμό.

2. Ξηροδερμία

Αυτή μπορεί να προκληθεί από, ή να είναι μια αντίδραση σε:

  • σαπούνια ή προϊόντα περιποίησης
  • νερό που είναι πολύ ζεστό
  • αλλαγές στον καιρό
  • μειωμένη έκκριση φυσικών ελαίων (σμήγμα) στο δέρμα

Μια κατάσταση που ονομάζεται ιχθύωση (ichthyosis) προκαλεί την πάχυνση του δέρματος, που αρχίζει μετά να έχει νιφάδες νεκρής επιδερμίδας. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι αυτής της κατάστασης.

Πολλοί την έχουν συνήθως επειδή φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Η χρήση μαλακτικών για την ενυδάτωση του δέρματος και το βούρτσισμα των μαλλιών για την απομάκρυνση των νιφάδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ιχθύωσης.

Η ψωρίαση και το έκζεμα είναι άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν σοβαρή ξηρότητα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φαγούρα στα γένια.

3. Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα

Αυτό συμβαίνει όταν μια τρίχα που έχει ξυριστεί, ή κοπεί αρχίσει να μεγαλώνει προς τα μέσα, δηλαδή μέσα στο τριχοθυλάκιο. Ο επακόλουθος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο θυλάκιο και κνησμό.

4. Σμηγματορροϊκό έκζεμα

Το σμηγματορροϊκό έκζεμα αναφέρεται επίσης ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και κιτρινωπές νιφάδες δέρματος. Όταν βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής, το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι γνωστό ως πιτυρίδα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο ενός ατόμου και τα άτομα με λιπαρό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

5. Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα περιγράφει την φλεγμονή του θυλακίου της τρίχας. Εάν αυτό συμβαίνει στο πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στα γένια.

Τα παράσιτα, τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι τρίχες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Η θυλακίτιδα είναι συνήθως ορατή στο πρόσωπο, καθώς τα θυλάκια της περιοχής γενειάδας θα φαίνονται κόκκινα και μπορεί να είναι επώδυνα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φουσκάλες.

6. Ψευδοθυλακίτιδα (pseudofolliculitis barbae)

Καθώς μεγαλώνει, μια τρίχα γενειάδας μπορεί να κόψει το εσωτερικό του ωοθυλακίου ή να καμπυλωθεί προς τα πίσω και να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται pseudofolliculitis barbae.

Η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή του θυλακίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και επώδυνα σημάδια από το ξυραφάκι. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν κυψέλες γεμάτες με πύον. Η ψευδοθυλακίτιδα, σε αντίθεση με την θυλακίτιδα, δεν προκαλείται από μόλυνση.

7. Tinea barbae

Η πάθηση tinea barbae προκαλείται από έναν μύκητα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κρούστα και φλεγμονή στο δέρμα και μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. Τα μάγουλα, το πηγούνι και το στόμα είναι οι συχνότερα πληγείσες περιοχές.

Φαγούρα στα γένια: Τι μπορείτε να κάνετε

Επειδή η φαγούρα στα γένια είναι κάτι συνηθισμένο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισής της. Ορισμένες μέθοδοι θεραπείας αφορούν απλές αλλαγές στις καθημερινές πρακτικές προσωπικής υγιεινής.

Ωστόσο, εάν η φαγούρα προκαλείται από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα και αντιβιοτικά. Παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις τρόποι για να βρείτε ανακούφιση:

1. Κρατήστε το πρόσωπό σας καθαρό

Το τακτικό πλύσιμο της γενειάδας και του προσώπου απομακρύνει τις βρωμιές και τα βακτηρίδια. Εξασφαλίζει επίσης ότι το δέρμα δεν γίνεται πολύ λιπαρό. Να πλένετε τα γένια και το πρόσωπό σας κάθε μέρα με χλιαρό νερό και καθαριστικό προσώπου.

2. Κάνετε συχνά ντους

Κάντε ντους καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ζεστό νερό και μην παραμένετε πολύ ώρα στο μπάνιο, ή στο ντους.

3. Περιποίηση της γενειάδας

Η περιποίηση των τριχών στα γένια θα τα κάνει πιο μαλακά και δεν θα ερεθίζουν πολύ το δέρμα. Βάλτε έλαια jojoba, ή argan που ενδείκνυνται για καλή διατήρηση της γενειάδας.

4. Αποφυγή χημικών ουσιών

Κατά το ξύρισμα ή το κόψιμο της γενειάδας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αφρούς, λοσιόν και άλλες ουσίες, που περιέχουν σκληρά χημικά. Επιλέξτε μια φυσική εναλλακτική λύση.

5. Αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν

Όταν αφήνετε γένια, αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν πέρα από το θυλάκιο. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους ερεθισμού και βλάβης των τριχοθυλακίων.

6. Φάρμακα

Εάν η αιτία για την φαγούρα στα γένια είναι μια υποκείμενη δερματική πάθηση, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα πιο κοινά φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Αλοιφή με γαλακτικό οξύ και ουρία. Αυτό θα βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος:
  • Mupirocin (Bactroban) για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων
  • Αντιμυκητιασική κρέμα για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
  • Κορτικοστεροειδή κρέμα εάν η αιτία είναι μη λοιμώδης
  • Υδροκορτιζόνη, κλομπεταζόλη (Cormax) ή δεσονίδιο για τη θεραπεία του σμηγματορροϊκού εκζέματος, εάν η φλεγμονή είναι μη μολυσματική
  • Κετοκοναζόλη (Nizoral) εάν η αιτία του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι μια μυκητιακή λοίμωξη
  • Γλυκολικό οξύ (Neo-Strata) για την αντιμετώπιση της ψευδοθυλακίτιδας barbae
  • Τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία για ήπιες περιπτώσεις tinea barbae. Η από του στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία, όπως ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη, είναι επίσης χρήσιμη

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: iatropedia

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)