Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού) 

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

«Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει εμβόλια και φάρμακα για την ευλογιά των πιθήκων

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές αγορές ενός εμβολίου και ενός αντιικού φαρμάκου για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, η οποία επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής για τους εμβολιασμούς της Σουηδίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγοράσει το εμβόλιο Imvanex της Bavarian Nordic και το φάρμακο Tecovirimat της Siga Technologies από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του σουηδικού εμβολιαστικού προγράμματος, Ρίτσαρντ Μπέργκστορμ, δήλωσε ότι δεν έχουν πέσει οι υπογραφές ακόμα με τις δύο εταιρείες, αλλά αυτό θα συμβεί «γρήγορα».

«Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε το συμβόλαιο έτοιμο σε μια εβδομάδα περίπου και ίσως υπάρξουν κάποιες περιορισμένες παραδόσεις τον Ιούνιο», ανέφερε.

Το Imvanex είναι εμβόλια κατά της ευλογιάς, αποτελεσματικό και για την ευλογιά των πιθήκων. Έχει εγκριθεί τόσο από τις αμερικανικές όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 17 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)