Συνηθίζουμε να ενοχοποιούμε την παχυσαρκία για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά η νέα αμερικανική μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα και τοποθετεί στο εδώλιο την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακόμη και όταν τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί βασικό παράγοντα της ασθένειας και δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Dr Ziyad Al-Aly, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, που προσομοιάζει με εκείνα άλλων μεγαλουπόλεων, με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 υπήρχαν περίπου 14900 περιπτώσεις περιστατικών διαβήτη, που οφείλονταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι απόλυτα σαφές από τα ευρήματά μας ότι η περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο».

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας των 1,7 εκατομμυρίων βετεράνων των ΗΠΑ, τους οποίους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 8,5 χρόνια. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα της NASA και καταγραφές από τους σταθμούς εδάφους για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνέδεσαν τα στοιχεία με τα άτομα, που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2, για να βρουν την ποιότητα του αέρα που είχαν αναπνεύσει.

Επίσης κατέγραψαν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε 194 χώρες με τη μελέτη Global Burden of Disease, για να διαπιστώσουν αν οι περιπτώσεις διαβήτη αυξήθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση.
Αν και οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει διαβήτη επηρεάζοντας τους αεραγωγούς και διακόπτοντας την ινσουλίνη από την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που βλέπει εάν συμβαίνει στην πραγματικότητα σε πληθυσμιακό επίπεδο και ποσοτικοποιεί το αποτέλεσμα.

Συνολικά οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε σε 3,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη παγκοσμίως το 2016. Διαπίστωσαν ότι, όταν οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε ρύπανση σε επίπεδα μεταξύ 5 και 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου το 21% ανέπτυξε διαβήτη.

Όταν η έκθεση αυτή αυξήθηκε στα 11,9 έως 13,6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου το 24% των ανθρώπων που μελετώνταν ανέπτυξε διαβήτη.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)